Изложба на икони показват в ХГ „Илия Бешков“ – Плевен

11.03.2021 17:03

На 16 март от 16.00 ч в залите на ХГ „Илия Бешков“ ще бъде открита изложба на икони от фонда на частен музей „Аретè“. Поради новите мерки за сигурност, на откриването ще присъстват само двама души от фондация АРЕТЕ и журналисти.

За посетители важи режима за дистанция и необходимите санитарни изисквания и мерки!

Колекция „Арес“, основана през 1995 г., съдържа оригинални артефакти от праисторическата епоха до късната античност, намерени в съвременните български земи. Колекцията е една от първите частни колекции в България, регламентирани и социализирани в съответствие със Закона за културното наследство от 2009 г. Частен музей „Арете“ е регистриран през 2014 г.

* * *

Колекция „Арес“ е разположена в пет равностойни части според теорията „Аретè“, дефинирана от проф. Димитър Иванов. Този ценностно-тематичен подход на експониране се прилага за първи път в музеологията, но е перспективен с оглед образователната, възпитателната и развлекателната функция на Музея на бъдещето.

През годините колекцията е била експонирана в страната и чужбина. Няколко артефакта са изложени в постоянната експозиция на Националния исторически музей в Бояна и пътуват по света с тракийските златни съкровища.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: