На среща в Плевен обсъдиха организирането на парламентарните избори

10.03.2021 16:02

Среща между ключовите институции, отговорни за произвеждането и безпроблемното протичане на изборите за народни представители на 04 април 2021 г. бе проведена днес в Плевен по инициатива на зам.-областния управител д-р Красимир Трифонов.

На срещата са присъствали представители на Полицията, Пожарната, РЗИ, ЧЕЗ разпределение ЕАД, УМБАЛ „Д-р Георги Странски”, прокуратураи други ангажирани с изборите институции, информират от Областна администрация – Плевен, която е била домакин на срещата.

Разисквани са теми, свързани с обезпечаването на безопасни и здравословни условия в помещенията на изборните секции, в това число – снабяването на членовете на секционните комисии с лични предпазни средства, дезинфектанти за различни повърхности, охраната на секциите и транспортирането на материалите.

Очертан бе съществен проблем, свързан с гласуването на избирателите, които са поставени под задължителна карантина и необходимостта са сформиране на множество подвижни секционни комисии, които да обходят жилищата им, както и обстоятелството, че има голяма неяснота, относно броя на тези лица към изборния ден, и сроковете, в които те следва да заявят желанието си за гласуване. Беше обсъдена необходимостта и възможността за осигуряване на алтернативни захранвания в сградите за обезпечаване на изборния процес, и по-специално за местата на приемане на секционните протоколи и въвеждането на цифровите данни от произведения избор.

От страна на „Електронно обслужване” АД бе потвърдено, че ще бъдат осигурени повече оператори, отговорни за въвеждането на данните, като по този начин ще се осигури по-бързо и безпрепятствено преминаване на членовете на секционните избирателни комисии. Д-р Трифонов, потвърди, че в нощта на изборите, при приемането на протоколите от РИК в сградата на Областна администрация ще има осигурено присъствието на медицинско лице, което да може да окаже първа помощ, в случай на нужда. От страна на ОД на МВР-Плевен бе потвърдена готовността за временна организация на движението в района на сградите, където ще се приемат членовете на секционните избирателни комисии от общините в областта.

Представителите на всички ангажирани институции ще проведат заключителна среща на 31 март за последни уточнения на организацията на изборния процес.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: