Нова комисия за отпускане на скъпоструващи медикаменти по Здравна каса заработи в Плевен

10.03.2021 13:51

Нова комисия за отпускане на скъпоструващи медикаменти по Здравна каса заработи в Плевен. Тя се намира в болница „Сърце и мозък“ и e спасение за хората с тежки заболявания. Още докато са в болница те се включват на терапия, която продължават и у дома, без да прекъсват лечението си и да губят време, което може да се окаже фатално. За това информират от Института за здравно образование.

Една от тези терапии е за сърдечна недостатъчност. Заболяване, при което сърцето не може да изпомпва добре кръвта и да доставя кислород за правилната работа на органите. Кардиолозите я определят като по-опасна от рака, но подценявана от обществото. Веднъж появила се, остава за цял живот. И пречи на всичко, което си можел и обичал да правиш.

Петър Иванов от гр. Искър се лекува с такава терапия. Признава, че ако не получава лекарството си по Здравна каса, не би могъл да го купува с малката си пенсия. Благодарен е на лекарите, които са му дали шанса отново да рита топка с внуците и да се грижи за малкото си стопанство. Доскоро това е било невъзможно.

„Стана така, че ме викаха в едно съседно село да направя покрив на един гараж. Като тръгнах, и започнах да се запъхтявам. Задух, умора. С внуците като идем в Плевен, не мога да ги стигна по нагорнището“, разказва Петър. Прегледът при кардиолог показал, че сърцето му е увредено и не може да работи добре. С помощта на медикаментите успява да се върне към нормалния си живот и всеки ден играе футбол с внуците, които са се обездвижили вкъщи заради онлайн обучението.

Пациентите със сърдечна недостатъчност чувстват умора, слабост, задух, чувстват краката си тежки, краката се подуват, а в по-напреднали случаи не могат да легнат и на ниско, защото имат задух. Нашата глобална цел е да отложим развитието на сърдечната недостатъчност, т.е. да се намесим достатъчно рано, на ниво още профилактика, за да спрем развитието на основните заболявания, които биха могли да доведат до нея. На втори план е лечението на самата сърдечна недостатъчност, така че да подпомогнем функцията на сърцето, да направим живота на нашите пациенти по-хубав, по-приятен“, споделя доц. Яна Симова, началник на Отделение по кардиология в УМБАЛ „Сърце и мозък“ – Плевен.

„Имаме възможност отскоро и в болница да изписваме подобни медикаменти, които значително подобряват качеството и количеството на живота на нашите пациенти и това е много важно, в най-ранния момент, още докато пациентът е за първи път в  болницата, да се инициира такава терапия“, добавя тя.

Видео с участието на Петър Иванов и доц. Симова можете да видите тук:

https://youtu.be/VqPUAHLKQVw

Обучително видео за пациенти на доц. Симова тук:

https://youtu.be/HsV2eAtdRNs

В България със Сърдечна недостатъчност живеят около 150 000 души, които са диспансеризирани при личен лекар или кардиолог. В Област Плевен болните са 11 005, в Област Враца – 5800.

За 2019 година болници в Плевен са отчели близо 6500 хоспитализации по повод на СН, във Враца – 1300.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: