Майките по-трудно намират работа, показва изследване за правата на жените по инициатива на Елена Йончева

08.03.2021 11:43

Жените, които имат малки деца, се сблъскват с проблеми при намиране на работа. Трудности срещат и тези, на които предстои да станат майки в скоро време. Това показват данните на национално представително проучване на агенция „Тренд“, изготвено по инициатива на Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите. Изследването е проведено в периода 26 ноември – 3 декември 2020 г., за да се оцени доколко жените в България са равнопоставени на пазара на труда.

Европейската левица полага дългогодишни усилия, за да има общо законодателство в ЕС, което да гарантира равните права.В пленарната сесия в Брюксел, която започва днес, ще се обсъжда директивата за равно заплащане на мъжете и жените, които извършват една и съща работа. Работодателите ще бъдат длъжни да докладват разликите в получаваните възнаграждения, ще трябва да обявяват предварително заплатите за позициите, за които търсят да наемат служители и др.

„Осми март е повод да оценим докъде сме стигнали по пътя за постигане на равнопоставеност на жените и мъжете, и да набележим какво може да се направи“, коментира Елена Йончева.

Изследването на „Тренд“ показва тревожни данни. 67% от българите, попитани дали са чували за проблеми с намирането на работа от майки на малки деца отговарят утвърдително. При жените този дял е 75%. Изключително високи резултати се отчитат при хората, които са в трудоспособна възраст, както и сред живеещите в областните градове. 42% от всички запитани са чували замлади жени, които все още нямат деца и имат проблеми с намирането на работа. Причините могат да са от различно естество, но много често млади жени във фертилна възраст не са наемани на работа, защото могат скоро да създадат семейство, твърдят анализаторите.

Изследването проверява още нагласите към стереотипи като „жената трябва да се подчинява на мъжа“, „работата на жената е само да гледа децата“, „мъжете са по-добри професионалисти от жените“, „нормално е управленските позиции да се заемат от мъже“, „имате ли проблем жена да изкарва повече пари от мъжа“ и др.

При всички въпроси се откроява разлика във възприятията между мъжете и жените. В по-възрастните група, в жителите на малките населени места нараства патриархалното отношение, което се обяснява и със социализация в други времена. В тези сегменти на обществото има високи дялове на съгласни, например, с твърдения, че работата на жената е само дагледадецата, мъжетесапо-добрипрофесионалистиотжените, нормално е управленскитепозициидасезаематотмъже и т.н. Все пак 51% от всички българи казват, че не са съгласни, че работата на жената е само да гледа децата, а 69% отричат, че жената трябва да се подчинява на мъжа. Сред мъжете обаче 38% мислят, че жените трябва да се подчиняват, докато 88% от жените отхвърлят това твърдение.

Управленските позиции е нормално да се заемат от мъже, твърдят общо 42% от всички запитани, а 52% са против това разбиране. Разбивката по пол обаче показва голяма поляризация на мненията – 61% от мъжете приемат това твърдение, а 73% от жените го отхвърлят.

Разлика в позициите има и в отговорите на въпроса дали има равнопостовеност в професионалната реализация. 59% от мъжете твърдят, че има, докато 48% от жените са на обратното мнение.

Социолозите оценяват като положителен резултата, че 73% от българските мъже нямат проблем жените да изкарват повече пари, както и 67% нямат проблем жена да им бъде ръководител. Едва 21% от жените твърдят, че получават справедливо заплащане.

За контакт с Групата наПрогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: