Румен Петков: В България бяха направени груби опити да се манипулира информацията за обществото и позицията на американските сенатори да се представи като лична

06.03.2021 16:51


В България бяха направени груби опити да се манипулира информацията за обществото и позицията на американските сенатори да се представи като лична. Това каза председателят на ПП АБВ Румен Петков във връзка с публикацията на двама американски сенатори за корупцията в България. Той посочи, че в понеделник АБВ ще изпрати писмо до Н. Пр. Херо Мустафа с молба да предостави информация относно заявените позиции от двамата сенатори.

„Първо, изявлението вчера на двамата сенатори в САЩ. Единият е председателят на Комисията по външна политика. Те изразиха официалната позиция на Комисията, което означава на Сената. В България бяха направени много груби опити да се манипулира информацията за обществото и това да се представи като някаква лична позиция. Трябва да изразя смущенията си от ентусиазма на представители на властта да лъжат и да спекулират със стратегическите ни партньори. Второ, трябва да кажа, че за пръв път от 30 години Институция в САЩ заема ясна и категорична позиция за обективната среда в България, за изключителната корупция на Борисов, за изключително отровената медийна среда„, каза Петков.

„Директорът на Националното радио обяви, че е обект на натиск. Това са неща, които не може да не тревожат. Друг е проблемът, че ние трябва да излезем от 7-те години на миналия век – какво казаха другарите от Москва. Ако сме излезли в Съветския лагери да влезем в друг лагер и да се съобразяваме и да живеем с мисълта какво ще ни кажат новите братя – значи работата е зле. За това борбата с корупцията е на първо място наш вътрешен въпрос“, коментира още Петков.

Според него това е крачка от страна на САЩ, която българските граждани ще оценят по достойнство. „Последните години за съжаление администрацията на САЩ и посолството в София не дават абсолютно никакъв знак на добронамереност към България и българския народ. Фактът, че позицията беше качена на страницата на посолството, е достатъчно окуражаваща. Моята позиция е, че посланик Херо Мустафа е абсолютно неадекватна с отношенията си с българския министър-председател„, каза още Румен Петков.

„Утре ще направя друго специално изявление. За 10-ти е насрочен съдебният процес, в който ние искаме от АЕЦ „Козлодуй“ да ни предостави информация за хората, които са посетили централата, в това число чуждите граждани и да ни предостави информация какви документи са предоставени на посланика на САЩ. Ръководството на АЕЦ „Козлодуй“ отказа, т.е. за чужденците може, за българите не може“, допълни още Петков.

В Плевен Румен Петков коментира и друга тема. Той обърна внимание на въпроса с Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация. „Върху ръководителя на болницата д-р Галина Павлова от много време се оказва груб натиск да продаде 13 дка на болницата, които се намират на южния скат на Белмекен. Уникално място. Това са писмените на ръка разпореждания от страна на висш служител на Министерство на здравеопазването. Какво да направи, за да продаде този терен. Не ги давам на Прокуратурата, защото не им вярвам. На Прокуратурата предоставих доказателства, в това число кореспонденция как е извадено Министерство на отбраната как ремонтът на учебните самолети L-39 се извършват в нелицензиран завод, как този, който е поел ангажимента да ги ремонтира, няма технологичната спецификация. Разбира се, главният прокурор дали взе рушвет, дали не взе, постави под заплаха живота на българските летци. За това ще го оставя тук в пресклуба на БТА. Има го почерка, човека в Министерство на здравеопазването, който разпорежда как да се продадат тези 13 дка. Поради спецификата има такива подразделения и твърдя, че министърът г-н Ангелов иска да открадне 13 дка на Белмекен. Да излезе и да каже, че не е така“, изтъкна Петков.

Той обърна внимание, че след като директорката на болницата е отказала да разреши грабежа на 13 дка на Белмекен се е провел конкурс и тя е била отстранена. „Обявеният за спечелил конкурса д-р Иванчев, беше директор на тази болница и я докара до финансов колапс. Нищо не пречи в момента да си откупи възстановяването досъсипвайки болницата и харизвайки на министъра на здравеопазването тези 13 дка на Белмекен. Уникална корупция и изключителен грабеж от здравето на българския гражданин. Това е етикетът Борисов. Крадат от здравето на българите“, заяви още Петков.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: