Барелеф на Отец Паисий бе открит в едноименното плевенско училище

04.03.2021 10:12

Бронзов барелеф на Отец Паисий бе тържествено открит на Трети март, в деня на Националния празник на България в едноименното плевенско училище. Творбата е дело на известния наш художник и скулптор Красимир Рангелов. Проектът е реализиран с подкрепата на програма „Творчески инициативи“ на Национален фонд „Култура“, информират от НУ „Отец Паисий“ – Плевен.
Официални гости на събитието бяха доц. д-р Анелия Рангелова, представител на Педагогическия колеж и Людмила Гатева, председател на Обществения съвет при училището.
Директорът Иван Вълков поднесе поздравителен адрес на Красимир Рангелов, като му пожела здраве и творческа активност с още много успехи.


В обръщението си към публиката, на свой ред, скулпторът каза: „Няма да съм многословен. Това, което съм искал да кажа, съм го казал вече със своята творба. От дълго време говорим и обсъждаме идеята с г-н Вълков. Мисля, че това е най-подходящото място за портретния релеф на Паисий Хилендарски. От стената срещу входа на училището той ще посреща всеки ден децата и родителите.“
След това двамата откриха барелефа, а отец Любен отслужи водосвет за освещаването му.


Празникът продължи с кратка литературно-поетична програма. В нея участие взеха класиралите се ученици в организирания от Ученическия съвет поетичен конкурс за написване на стихотворение, посветено на Отец Паисий и училището. Това са Нора Петкова и Стефания Рангелова от ІV в клас, чиито творби са на първо място. Отличени с второ място са стиховете на Александра Веселинова от ІІ в клас и Ивана Иванова от ІІІ а клас. Кристиян Михайлов и Богдана Димитрова, също от ІІІ а клас, са на трето място в поетичния конкурс.
Публиката се наслади и на изпълненията на ВГ „Усмивка“. Прозвучаха песните „Молитва за България“ със солисти Тина Бързашка и Дария Троанска, както и „Празник без предели“ със солисти Гергана Карапанова, Виктория Наумовска и Георги Георгиев.

Снимки: НУ „Отец Паисий“ – Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: