Честита Баба Марта!

01.03.2021 7:17

На 1 март празнуваме един от най-обичаните от малки и големи празници – Баба Марта. В народните предания тя е сестра на Голям и Малък Сечко (Януари и Февруари) и винаги е люта, защото двамата й братя всяка година изпиват виното и не я оставят дори да го опита. От тук идва и поверието, че Баба Марта трябва да се умилостиви, защото настроението й оказва силно влияние върху времето. Когато е засмяна, времето е слънчево и топло, но ядоса ли се, задухва вятър и облаци закриват Слънцето.

baba marta

Традицията повелява на този ден всички да си вържат мартенички, направени от бели и червени конци. Вярва се, че мартеницата дарява здраве и сила през следващата година.

Мартениците се слагат на китките, на врата като огърлица или на дрехите отляво. В някои български региони мястото, където е поставена мартеницата зависи от социалното положение. Младите неомъжени девойки носят мартеници от ляво на дрехите си, младите ергени ги носят на кутрето на лявата си ръка, женените мъже си слагат мартеница в десния чорап. На някои плодни дръвчета, дръжките на вратите и избите също се слагат мартеници.

Мартеничките се свалят, когато човек види цъфнали дървета или пък долитащи прелетни птици – щъркели, лястовици или жерави. Червено-бялото украшение се закача на плодно дърво или се слага под камък.

Днес за имен ден черпят всички, които носят имената Марта, Мартин, Мартина!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: