От „Репортери без граници“ призовават журналистите в България да не допускат премиерът да ограничава медийната свобода

23.02.2021 7:39

Какво може да се направи, когато премиер на една европейска държава казва, че няма да отговаря на журналистически въпроси, защото „не иска да си хаби нервите“. Този въпрос предложи за обсъждане по време на международна конференция за свободата на медиите евродепутатът Елена Йончева. Дискусията беше организирана от втората по големина група в Европейския парламент – на социалистите и демократите.

Преди няколко седмици, по време на поредната си обиколка из страната с джипката, която сам управлява, премиерът Бойко Борисов каза, че няма да си хаби нервите като отговаря на журналисти. Министър-председателят заяви още, че „има много зависими журналисти. Не са зависими от правителството, или от нас, изпълняват си някакви поръчки. Да си ги правят.“Той предпочита да излъчва посещенията си в профила си във фейсбук.

Трудно е да повярвам, че един премиер може да каже това, реагира Павол Сзалай, директор на отдела за ЕС и Балканите в „Репортери без граници“. Според него българските журналисти трябва да се противопоставят, трябва да поставят темата за медийната свобода още преди парламентарните избори. От организацията ще подготвят препоръки за медиите за това. Журналистите трябва да са обединени, както колегите им в Полша се изправиха срещу предложението на правителството да въведе данъци върху приходите от реклама в медиите, каза той. Сзалай смята още, че Европейската народна партия трябва да поиска обяснение от Бойко Борисов – „може би трябва да му покажат как в другите държави се отнасят към медийната свобода“.Според него в България има концентрация на всички проблеми, които срещат медиите в Европа.

Не смятам, че френската публика би приела такъв подход, нито журналистите биха го търпели, коментира иКарин Барзегар от френската TV5 Monde.

Важно е да стигнем до основните причини за предизвикателствата пред медиите и да се опитаме да очертаем конкретни предложения, които да бъдат част отбъдещи инициативи на групата на социалистите и демократите, заяви още Елена Йончева.Според нея е необходимо спешно да се набележат мерки на европейско ниво, за да се предотврати по-нататъшното влошаване на медийната среда в ЕС. Елена Йончева припомни, че основата вече е поставена с резолюцията за свободата на медиите, приета през ноември от Европейския парламент, на която тя е съавтор.

С нея Европейската комисия беше призована да представи по-амбициозен план и да продължи да работи за укрепването на медийната свобода, включително и с предложение за общоевропейско законодателство. ЕК вече наблюдава свободата на медиите в отделните държави-членки като част от годишните доклади за върховенството на закона.

Картината на ситуацията в България беше допълнена от коментара на Светослав Терзиев, директор на международния отдел на в. „Сега“ – монополизация на пазара и строг държавен контрол, включително чрез европейското финансиране.

Основната цел на медиите се промени – от това да предоставят информация на гражданите се стигна до контрол над съдържанието. Този опасен феномен създава една ужасна среда, която превръща медиите в пропагандно оръжие в ръцете на правителството, каза Петър Витанов, евродепутат от групата на социалистите и демократите.

Слаба медийна свобода означава липси във върховенството на закона, а те се отразяват върху взаимното доверие, което е задължително условие за развитието на много европейски политики, коментира Елена Йончева в заключение.

Законтакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: