Изложба, посветена на ген. Иван Винаров, ще бъде представена в плевенската Библиотека

23.02.2021 14:47

На 24 февруари в Регионална библиотека „Христо Смирненски“ – Плевен ще бъде представена изложба „Нестандартният генерал”, посветена на 125 години от рождението на ген. Иван Винаров.

Ген. Иван Винаров е роден в Плевен през 1896 г. Участва в Първата световна война и във Войнишкото въстание през 1918 г. Емигрира в Съветския съюз. Кадрови офицер от съветското разузнаване. Инетрбригадист в Испанската гражданска война. Командва полк край Москва по време на Втората световна война. След 1944 г. се завръща в България. Заема постове в Българската народна армия и Строителни войски, министър на пътищата и строежите. Народен представител. Произведен в чин генерал-лейтенант. Починал на 25 юли 1969 г. в София.

Нестандартен и славен генерал, спорна личност, но с безспорна заслуга за изграждането на парк „Кайлъка” в Плевен.

В изложбата може да видите литература за ген. Иван Винаров, различни издания на неговата книга „Бойци на тихия фронт”, информират от Библиотеката. Чрез фотоси и различни текстове е представен неговият живот и дело. Показана е и кратка история на парк „Кайлъка”, илюстровани картички с изгледи от парка от периода 1970-1980 година. На специално табло е представена и дейността на Фондация „Аз съм Кайлъка” по почистването и реконструкцията на парка.

Изложбата е подредена във фоайето на библиотеката.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: