22 февруари – Световен ден на скаутите

22.02.2022 7:17

 

22 февруари е приет за Световен ден на скаутите.

Основите на скаутската организация са поставени през 1907 г. от сър Робърт Стивънсън Смит Бейдън Пауел в Англия. Като бивш военен лорд Бейдън Пауел от Гилвел създава първия скаутски отряд, който наброява 15-20 момчета от градските улици като ги извежда на скаутски лагер на остров Браунси.

Децата приемат скаутската идея като своя и поставят началото на скаутското движение. В днешно време скаутското движение наброява повече от 28 милиона деца и юноши в многобройни клубове и организации по света. За световен ден на скаутството е приета датата 22 ри февруари – рождената дата на лорд Бейдън Пауел.

А знаете ли че:
– Най-младият човек изкачил най-високите върхове на седемте континента е скаут
– Най-дългия полет около света без прекъсване е извършен от скаут
– 11 от 12-те астронавта стъпили на лунната повърхност са скаути
– Книгата „Скаутство за момчета” заема четвърто място в класацията на най-продаваните бестселъри. Пред нея са само Библията, Коранът и Малка червена книга на Мао Дзeдун.
Във всяка страна на света с изключение на само 6 има скаутски организации. Това са Китай, Северна Корея, Куба, Лаос, Мианмар и Андора
Организация на българските скаути е част от най-голямата младежка организация в света с над 40 милиона члена – Световната организация на скаутското движение (WOSM)

#тагове:

НАЙ-НОВИ: