Веселин Плачков е водач на листата на ПП АБВ в Плевен и Пловдив град

20.02.2021 16:31

Актьорът Веселин Плачков е водачът на листата на ПП АБВ за депутати в 15 МИР Плевен. Той ще стои начело и в Пловдив град. Това съобщи на пресконференция в Плевен председателят на партията Румен Петков.

„За нас, като политическа партия, отношението към българската култура и българския дух е първостепенен въпрос. Националната сигурност е изключена без родовата памет. За нас едно от големите предизвикателства в следващото Народно събрание е възстановяването на историческата ни памет, чувството ни за принадлежност, защото принадлежността към една нация е повод за гордост, но във всички случай е голяма отговорност”, подчерта Петков.

Той допълни, че отношението към културата намира израз и в други представители от състава на листата на ПП АБВ, която е балансирана като пол и представителство на общности.

„Сред нашите кандидати е Аня Михова – директор на Регионална библиотека „Хр. Смирненски”, и съм сигурен, че това ще бъде оценено по достойнство от представителите на културните среди и читалищната общност в региона”, категоричен е Петков. В листата ще участват още Красимир Грунчев – член на настоятелството на НЧ „Христо Ботев” в Белене, дългогодишен служител на правоохранителната система, д-р Марлена Цанкова, кардиолог и др.
„Влизам в листата на ПП АБВ с надеждата да проведем една стойностна кампания. Моето желание е повече да се говори за проблемите и развитието на културата и образованието като две взаимосвързани понятия и да бъдат решени редица проблеми, за да има къде да работим и да бъдем нужни ние – хората на изкуството – не само актьори, но и музиканти, художници, скулптори”, каза водачът на листата Веселин Плачков, като подчерта, че това е тясно свързано с икономиката. Сред проблемните теми в тази област той изброи развитието на читалищната дейност, заетостта на актьорите, базите в които се работи, а темите ще бъдат развивани в процеса на кампанията. За Плевен един от акцентите, по които ще работи, е изграждане на Летния театър, който в условия на пандемия ще е изключително нужен. „Отдавна ми се иска повече да се работи с децата в училище, винаги съм апелирал към отглеждането на публика, създаване на потребност у децата да бъдат в театъра, в операта. И повече да разчитаме на местните творци”, допълни Веселин Плачков.
Друг наболял проблем в региона е този с читалищата. Заради съдебни дела от четири месеца всички читалища на територията на община Плевен са със спрени субсидии.
Румен Петков подчерта, че лично е запознавал министър Боил Банов с този въпрос и е търсил вариант за разрешаването му. Той поясни, че проблемът с читалищата е много по-дълбок и не е само плевенски. „Ако се върне човек в генезиса на взаимоотношенията вътре в читалищната общност има неща, които са твърде нелицеприятни и се стига до абсурди. При разпределението на този тип субсидия нормативната уредба е такава, че не дава ясен отговор на принципите на разпределение на субсидиите. Защото аз в къщи ще регистрирам някаква библиотека с 3000 тома, ще направя няколко състава, в които участвам аз и няколко знаменити плевенски танцьори и ще трябва да бъда съпоставен с читалища със 120-150 годишна история и са част от облика на културна България, не на отделна община. Въпросът е голям и трябва да бъде задаван на всички кандидати за народни представители.
Тук не става дума само за традиции, а за принципи на управление на ограничени ресурси, свързани с културата – нещо, което за съжаление последните 7-8 години не е разтревожило нито един народен представител. Аз все си мисля, че хора с дух, като Веселин Плачков, ще имат волята и енергията да го направят обект на парламентарна дискусия”, подчерта лидерът на АБВ.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: