Започна размножителният сезон за пеликаните в Природен парк „Персина“

19.02.2021 15:24

За шеста поредна година успешно стартира гнездовия период за къдроглавите пеликани в Природен парк „Персина“. В началото на месец февруари, по време на редовния мониторинг на блатата на остров Персин, екип на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) и Дирекция на Природен парк „Персина“установи, че пеликаните вече са заели всичките наколни дървени платформи, изградени за тях: две в блато Песчина иедна в Мъртво блато.Само седмица по-рано анонсирахме покриването на платформите с тръстика, коетосе хареса на пеликаните.

Към момента къдроглавите пеликани активно копулират и оформят своите гнезда. Екипът ни преброи близо70 птици в двете гнездови колонии в Поддържан резерват „Персински блата“.

Следващите седмици и месеци ще продължим да следим ситуацията с гнездовите колонии, като се надяваме отново на един много успешен размножителен сезон.

Дейностите по опазване на къдроглавия пеликан се извършват в рамките на проект „Животът на пеликана“ (LIFE18/NAT/NL/000716), финансиран по програма LIFE на ЕС и с помощта на Whitlеy Fund for Nature.

Информация: БДЗП и ДПП „Персина“

Снимки: архив ДПП „Персина“/Веселин Коев

#тагове:

НАЙ-НОВИ: