В ХГ „Илия Бешков“ – Плевен днес откриват изложба с творби на Стоян Цанев

18.02.2021 7:47

Изложба с колекция от графични творби на Стоян Цанев ще бъде открита в ХГ „Илия Бешков“-Плевен днес, 18 февруари от 17 часа.

Наричан „европеецът в родната живопис“, Стоян Цанев е пестелив на думи, но космополит в артистичния си изказ. От морето, красивото момиче, рибата и рибарите до абстрактната работа с цвета в дълбочина.

Стоян Цанев беше призван да бъде художник, казва за него близкият му приятел проф. Стоимен Стоилов, според когото Цанев заслужава „дълго и всеобхватно проучване“.

Стоян Цанев е роден е през 1946 г. в Бургас. През 1973 г. завършва живопис във варшавската Академия за изящни изкуства. Награден е от полското културно министерство. От същата година взема участие в представителните изложби в чужбина на Съюза на българските художници. Твори в областите кавалетна графика, живопис и керамика.

За творчеството си Цанев е удостоен с множество престижни български и международни отличия. негови платна са притежание на Национална художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, художествените галерии в Бургас, Варна, Добрич, Силистра, Сливен, Пловдив, Велико Търново, Стара Загора, Русе, както и музейни и частни колекции по цял свят.

Умира на 5 февруари 2019 г. в родния си град.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: