12 февруари – Денят на леденото вино
През 1829 г. гроздоберът в Германия бележи своя крах – кисели, неузрели и негодни за вино гроздове. Повечето винопроизводители са се отказали да оберат злополучния урожай. Зимата била сурова и студена. Температурата в лозята край град Хесен, на река Рейн достигнала -22 градуса. Селскостопанските работници с мъка на сърцата гледали замръзналите гроздове и решили все пак да ги съберат. Направили от тях вино и това се оказал невероятен еликсир за небцето и душата. Така на 12 февруари 1830 г. обявили тази дата за Ден на леденото вино.
До момента все още има винопроизводители, които произвеждат ледено вино. От замръзналото грозде се произвежда малко количество, но силно концентрирано и много сладко вино. За направата на 500 грама вино са необходими 13-15 кг замръзнало грозде. От 50 тона грозде се получава около 2 тона качествено вино. И още нещо: не всяка година замръзналото грозде става за ледено вино. Винопроизводителите са забелязали, че най-доброто ледено вино става веднъж на всеки четири години.
НАЙ-НОВИ:
- Нова спортна площадка бе открита в двора на ПГСС "Проф. Иван Иванов" - град Долни Дъбник
- Учениците от ОУ „Васил Левски“ – Плевен с първо място на Детския футболен турнир в града
- Община Плевен обявява търгове за отдаване под наем на общински нежилищни имоти
- Община Плевен обмени добри практики в детското, ученическото и социалното хранене с Община Варн
- Ограничено е движението на тежкотоварни автомобили по АМ "Хемус" в посока София
- В Плевен: пожарникари отстраниха паднало дърво, обезопасиха надлез на булевард „Сторгозия“
- В плевенско село: Засякоха тарикат да кара на ток на аванта
- В Червен бряг: 17-годишен е задържан за притежание на наркотици
- Вижте в кои райони на Плевен и област Плевен днес няма да има вода...
- Да си спомним! 80 години от смъртта на ген. Владимир Вазов – героят от Дойран