СУ „Христо Смирненски” –  Гулянци закупи трактор за провеждане на професионално обучение

12.02.2021 14:12
Днес колективът и учениците при СУ „Христо Смирненски” – Гулянци с радост и вълнение посрещнаха новата си придобивка – трактор HATTAT C3080 в комплект с плуг за провеждане на обучения по кормилна практика на учениците от професионалната паралелка “Трайни насаждения” с професия – “Техник – растениевъд.
Новата техника е на стойност 70 000 лева и е закупена от училището със средства по Национална програма “Осигуряване на съвременна образователна среда”, модул “Модернизиране на системата на професионалното образование” по дейност 1 “Модернизиране на материално – техническата база”, по която кандидатства с проект през 2020 година, съфинансиране със собствени средства и дарения от земеделски фирми в общината „АГРОБЕЛ 2001” ЕООД, ЕТ „АМБЪР 66 – Пламен Данчев” и „ЕНЕРГИЯ 66” ЕООД. В последствие учениците ще карат практика в тези фирми, като част от договорните отношения за партньорство по проекта.
Съобразявайки се с регионалната и общинска стратегия за развитие, с нарасналия интерес на бизнеса към подготовка на квалифицирани изпълнителски кадри от една страна и от друга високата безработица в общината и липсата на средства на родители за обучение на децата им в друго населено място, през учебната 2019/2020 година в СУ „Хр. Смирненски” беше разкрита професионална паралелка “Трайни насаждения” с професия – “Техник – растениевъд” със срок на обучение от 5 години. Създаването на паралелката е съобразено и с нуждите на региона от селскостопански специалисти, поради земеделския характер на този край и цели успешна професионална реализация на учениците. През тази учебна година в професията се обучават по една паралелка VIII и IX клас с общо 25 ученици.
Това е поредната голяма крачка в развитието на СУ „Хр. Смирненски” гр. Гулянци. В своята работа ръководството и колективът непрекъснато се стремят към издигане престижа на учебното заведение и създаване на имидж на училище, желано от учениците, като същото все по-пълно да се приобщава към високите изисквания за качествено европейско образование и професионална подготовка.
Информация и снимки: СУ „Хр. Смирненски“ – гр. Гулянци
#тагове:

НАЙ-НОВИ: