Младши посланиците на ДФСГ „Интелект“  – Плевен участваха в Евроскола онлайн среща

12.02.2021 16:25

Младши посланиците на ДФСГ „Интелект“ се включиха днес в онлайн среща по програма Евроскола. Това е второ участиеза плевенското училище, тъй като през  2011 г. ученици от гимназията бяха евродепутати за един ден и успяха да се запознаят с работата на народните избраници.

Младежите активно се подготвяха за събитието под ръководството на Мария Николова- учител по английски език. Тя работи в продължение на три седмици с тях в платформата Тиймс.

Над 2200 ученици от 22 европейски страни взеха участие във виртуалната среща. Заедно с младши посланиците в зала „Европа“ присъстваха и Емил Райков- директор на ДФСГ „Интелект“, Мария Николова, както и старши посланиците Михаела Карамфилова – ЗДУПД  и Севинч Алиева.

Акцент в тази инициатива бе темата за фундаменталните права на човека. Председателят на ЕП Давид-Мария Сасоли отправи обръщение към всички участници и ги подтикна да се включат активно в демократичния живот на Европа. По време на събитието учениците обогатиха още повече познанията си за Европейския парламент и имаха възможност да задават въпроси на гостите – Роберта Мецола- първи заместник-председател на ЕП и евродепутат от Малта, както и на Антонио Кайола от отдел  Правна служба на ЕП. Темите, които вълнуват младите европейци са свързани с пандемията от Ковид- 19, правата на децата, защита на личните данни, неравенството между половете и много други. На въпрос относно безработицата заради корона кризата, г-жа Мецола отговори, че ще бъдат осигурени много повече пари за справяне със ситуацията. Всяка страна- членка трябва да изготви национален план, в който да бъдат включени основните проблеми и засегнатите от пандемията сектори.

Виртуалната инициатива не отменя възможността за посещение на Европейския парламент във време, когато обстоятелствата позволяват това да се случи.

Снимки и информация: ДФСГ „Интелект“ – Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: