В „Зелена занималня“ малчугани от ДГ „Юнско въстание“ – Плевен отглеждат цветя за своите майки

12.02.2021 11:52

Проект на тема „Зелена занималня – вече съм голям, цветя засаждам и отглеждам сам“ стартира група „Мечо Пух“ в детска градина „Юнско въстание“ – Плевен.

Децата самостоятелно засадиха луковици на нарциси, като за саксии използваха специално подготвени рециклирани кофички. Те всеки ден се грижат за цветята и благодарение на това вече се радват на поникналите нарциси.

Малките момичета и момчета научиха какви са необходимите условия за растеж и развитие на растенията и колко важна за живота е светлината.

„За осъществяването на проекта сме заложили на вродената връзка между подрастващите и природата, която стимулира сетивата и чувствата. Засаждането и полагането на  грижи за отглеждането на цветя дава възможност у децата да се формира усещане за значимост и увереност, че може да се справят сами“, казват учителките нагрупа „Мечо Пух“ .  Децата са особено старателни при отглеждането на цветята, защото те са и техният специален подарък за майките по случай Осми март.

Една от целите, към които се стреми педагогическият екип на група „Мечо Пух“ е изграждането на осъзната взаимовръзка между децата и природата. Това се осъществява чрез организиране на игри и пикници на открито през топлите дни, а през студените месеци – оформяне  на природен кът в занималнята.

Учителките са убедени, че предучилищната възраст е времето, в което трябва да се изгради  устойчива връзка на децата с природата, формиране на чувство за необходимост от постоянен контакт с нея и полагане основите на екологична култура и природосъобразен начин на живот.

Снимки: ДГ „Юнско въстание“ – Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: