11 февруари – Световен ден на болните

11.02.2021 7:03

11.02.sick

11 февруари е определен в международния календар като Световен ден на болните (World Day of the Sick). Това събитие се възприема по-скоро като социално движение, насочено към подпомагане на хората, които спадат към тъжната категория на болните.

Световният ден на болните се отбелязва по инициативата на покойния Папа Йоан Павел II. В специалното послание, написано по този повод, Папата отбелязал, че ежегодното честване на Световният ден на пациента има определена цел. – „да се предаде усещането на многобройният медицински персонал на католическите организации, на вярващите, на цялото гражданско общество за необходимостта от по-добри грижи за болни и немощни и облекчяване на тяхното страдание“.

За първи път Световен ден на болните се е чествал на 11 февруари 1993 г. Според легендата именно на този ден във френския град Лурд преди много векове се явила Дева Мария. Света Богородица, Дева Мария от Лурд, излекувала страдащите, превръщайки се по този начин в символа на спасителя на болните.

Според данни от проучвания у нас българите най-често боледуват от респираторни, сърдечно-съдови и мозъчно-съдови заболявания. В списъка на най-често срещаните, т. нар. социално значими заболявания, следват еднокринните, онкологичните, предаваните по полов път.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: