Млад мъж с инициатива за построяване на параклис в село Искър, набират се дарения

10.02.2021 14:29
Тази история започва с прибирането на един млад човек у дома, в родината му. След мисия в Афганистан и години в странство Димитър Димитров се връща в България. Устройва се в Ловеч. Корените на младия човек са в село Искър, община Гулянци.
При едно гостуване при дядо му се случва първото чудо, което го въвлича в една трудна, но родолюбива инициатива.
„При една среща с моя дядо Иван Сейков, той ме попита, какво става с покрива на църквата. Засмях се: Каква църква, дядо, тя отдавна е разрушена.” – започва разказа си Димитър Димитров. „Не онази старата на високото, а новата в центъра.” – продължава да настоява дядото. В онзи момент Димитър не обръща особено внимание на думите му, защото той вече е възрастен, не винаги в кондиция, а и в центъра на Искър храм няма. Единствената църква се намира във високата част на селото, неизползваема е повече от три десетилетия и разрушена от свлачища.
Това кара Димитър в последствие да се замисли колко необходим за хората в Искър е един храм и да приеме думите на дядо си за знамение.
„За хубаво и за лошо човек трябва да има къде да запали свещица и да се помоли. В този свят на материалното имаме голяма нужда от храна за душата.” – с това вярване младият човек подема трудната и отговорна инициатива за построяване на параклис „Света Параскева” в с. Искър. Започва да проучва възможните места за строителство и се оказва, че точно в центъра на селото има подходящ общински терен.
Кметът на общината Лъчезар Яков веднага откликва на идеята и предприема необходимите стъпки земята да бъде дарена на църковното настоятелство с решение на Общинския съвет. „Още от самото начало общинският кмет ме посрещна много радушно и ми оказа огромно съдействие. Всичко необходимо по прехвърлянето на земята и в последствие издаването на становища, разрешителни и други документи, които касаят Община Гулянци, беше направено от администрацията безвъзмездно. ” – споделя с благодарност Димитър. По пътя си разчита на помощта и на други отзивчиви хора – едни го търсят сами, с други го среща случайността или чудото. „Вдъхновяващи са хората, които ми помогнаха толкова много, за да извървя този път – кметът на община Гулянци Лъчезар Яков, бившият кмет на с. Царичене Румен Георгиев, Фирма „Румина АМ” ЕООД гр. София, която изготви напълно безплатно проекта, ВиК инженерът Димитър Дишев, който проектира инсталацията също безвъзмездно и разбира се хората от село … Много мило ми става, като видя как бабите отделят левчета от скромните си пенсии, за да пуснат в кутията. Това ми вдъхва вяра, че с Бога напред ще имаме църква!”
В крайна сметка идеята вече е на етап – отреден терен, прекарани електричество и вода, готов проект, който включва дори озеленяване, издадено разрешително за строеж и сключен договор с фирма изпълнител.
„Сега предстои най-сложното.” – споделя Димитър – „Трябва да съберем 49 400 лева, които са необходими за грубия строеж на параклиса. В селото е поставена кутия за дарения, разкрита е дарителска банкова сметка, вече има и активна кампания в DMS платформата и на номер 17 777, чрез SMS с текст: ISKAR, хората могат да правят дарения.”
Низ от чудеса и срещи с добри хора съпътстват инициативата за построяване на параклис „Света Параскева” в село Искър. Сега Димитър се надява на поредното чудо – в кампанията за набиране на средства да се включат достатъчно благодетели, за да се събере необходимата сума и грубия строеж да започне през април.
Ако желаете да помогнете на Димитър и хората от село Искър, можете да го направите чрез SMS с текст ISKAR на номер 17 777 за всички мобилни оператори или с паричен превод по дарителска сметка за строителство на параклис „Света Параскева” в с. Искър, община Гулянци:
IBAN: BG80 STSA 9300 0026 5263 07
BIC: STSABGSF
При банка „ДСК” ЕАД
Титуляр на сметката: Храм „Света Параскева”
Основание за вноската: Дарение за параклис „Света Параскева”
Снимки и информация: Община Гулянци, Пресцентър
#тагове:

НАЙ-НОВИ: