Пътна полиция с акция до 14 февруари за контрол на камиони и автобуси

08.02.2021 15:25

От днес до 14 февруари се провежда специализирана полицейска операция за контрол на товарните автомобили и автобусите, информират от Пресцентъра на МВР.

Освен у нас, действия се осъществяват на територията на всички страни-членки на Европейската мрежа на службите на пътна полиция. Основното, за което ще следят екипите на място, е спазването на времето за почивка при водачите на товарни автомобили и на скоростните режими, недопускането на управление на МПС след употреба на алкохол и наркотични вещества, както и на превоз на неукрепен товар. Служителите ще проверяват за изрядността на документите на водачите и товарите, ще се следи и за  превоз на нелегални мигранти. Освен представители на Пътна полиция, в проверките у нас ще участват и представители на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“, а при необходимост в тях ще се включат служители на икономическа и криминална полиция.

В календара ROADPOL е заложено подобни проверки да се правят два пъти в годината – пролет и есен. Целта е да се обърне внимание на водачите на товарни автомобили и автобуси да са по-внимателни на пътя, защото при пътнотранспортни произшествия с подобни автомобили, броят на загиналите и ранените е значително по-голям. Според анализа изведените основни причини за възникването на произшествия с товарни автомобили и автобуси са неспазване на  времето за почивка от водачите, превишена скорост, употреба на алкохол и упойващи вещества, превоз на необезопасени товари, както и претоварване на автомобилите.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: