Елена Йончева: Европейски депутати обсъждат днес мисия в България

05.02.2021 11:00

Мониторинговата група за демокрация на Европейския парламент днес обсъжда да се организира мисия, която на място да проучи ситуацията с корупцията и върховенството на закона в България. Това съобщи Елена Йончева, евродепутат от социалистите и демократите. Тя е единственият представител на България в мониторинговата група, в която влизат едва 14 европейски депутати.

Мисията се планира за края на лятото заради мерките, предприети заради COVID-19. Ситуацията в България е една от четирите основни теми, които ще са във фокуса на вниманието на групата през следващите месеци, каза Елена Йончева.

В предаването „Тази сутрин“ на bTV Йончева, която е избрана в Европейския парламент с листата на БСП, коментира реакцията на председателя на БСП спрямо заявеното намерение от президента Румен Радев да се кандидатира за втори мандат. След като се забави повече от два дни, Корнелия Нинова в крайна сметка не изрази подкрепа за държавния глава, като отложи решението за периода след парламентарните избори, като се позова на правилата в устава.

Това е жесток удар срещу самата БСП, който ще отслаби левицата и резултатите й от парламентарните избори, коментира Елена Йончева. Според нея поведението на ръководството на партията ще доведе до объркване и разединение сред членовете и симпатизантите. Лидерите в БСП винаги могат да изразят лична подкрепа, без това да е нарушение на устава.

Елена Йончева подчерта, че тя е в добри отношения с всички свои колеги, но това не означава, че не може да е критична, основавайки се на конкретни факти.

Според нея президентът Румен Радев е не само най-одобряваният лидер, не само човекът, който не предаде своите каузи и позиции, но той е и най-последователната опозиция на статуквото. Има нещо смущаващо, когато председателят на БСП не изразява своята подкрепа за опозицията на това авторитарно управление, твърди Елена Йончева.Изводът, който си правим всички ние е, че госпожа Корнелия Нинова има договорка с господин Бойко Борисов, защото президентът Румен Радев представлява директна заплаха за това управление, каза тя. Елена Йончева предположи, въз основа на фактите, които са известни, че липсата на подкрепа е в резултат на тази договорка за бъдещо управление под някаква форма, като „правителство на спасението“ или наречено по друг начин.

Елена Йончева коментира и разпространената информация от бившия депутат от ГЕРБ Делян Добрев, че на първа инстанция е спечелил дело срещу нея за клевета заради разкритията й за „Кумгейт“ в Хасково. В това производство са събрани 16 идентични иска за 16 различни публични изяви – интервюта, коментари, включително и тв участия, обясни тя. По девет от тях съдът се е произнесъл с решение за отхвърляне т.е. съдът е решил, че няма клевета, нитообида. Например, всичко казано в сутрешния блок на bTV по отношение на „схемата на Делян Добрев“, не е клевета.

За останалите седем нейни изявления съдът е приел,че нямаоснования да бъдат направени, защото Делян Добрев и неговите близки не са осъдени за корупция или конфликт на интереси. Междувременно посигнала, който Елена Йончева подава, за да се разследват предпоставки за корупция, прокуратурата отказва да образува предварително производство. Тя ще обжалва това решение.

Моята битка не е срещу господин Делян Добрев, в известен смисъл съжалявам за него. Ние показахме схема, по която в една община се създава феодална структура. Моята битка е срещу феодализирането на българските общини, коментира Елена Йончева. Тя каза, че е дала пример с Хасково, защото през 2017 г. и 2018 г. беше народен представител от този район.

Елена Йончева припомни, че подобни публикации имаше и в други медии, включително в сайта за разследвания „Бивол“. Тя обяви, че ще обжалва решенията на съда по тези седем иска.

За контакт с Групата на  Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

#тагове:

НАЙ-НОВИ: