Няма нови огнища на птичи грип, започва умъртвяването на птиците в засегната ферма

04.02.2021 16:08

На този етап няма нови засегнати обекти от заболяването високо патогенна инфлуенца по птиците освен регистрираните случаи в птицефермата в гр. Славяново, нито в трикилометровата, нито в 10 километровата зона около обекта. За това информира на днешното заседание на Областната епизоотична комисия, председателствана от заместник-областния управител Татяна Божинова, директорът на ОДБХ д-р Иван Йорданов. По думите му на трети февруари са взети тампонни трахеални проби от всички промишлени птицевъдни обекти, попадащи в 3 километровата зона и незабавно са изпратени за изследване.

Със заповед на изпълнителния директор на БАБХ и със заповед на директора на ОДБХ – Плевен са определени мерки за ограничаване разпространението на заболяването.

Под  възбрана за движение на птици е поставен птицевъдния обект, както и намиращите се в трикилометровата предпазна зона още пет промишлени птицевъдни обекта. Кметовете на деветте населени места в трикилометровата и в десеткилометровата зони са известени за ситуацията. Става дума за  Славяново, Коиловци, Мечка, Трънчовица, Бацова махала, Новачене, Дебово, Асеново и Тотлебен, където населението е информирано за изискването отглеждането на птици да става само на закрити пространства. Кметовете следва да изготвят списъци на личните стопанства, където се отглеждат птици, информира д-р Йорданов. При всеки констатиран случай на заболяването и/или повишена смъртност на домашни птици своевременно трябва да се уведомява общинския ветеринарен лекар или кмета на населеното място. Информация за регистрираните случаи на заболяването високо патогенна инфлуенца по птиците в гр. Славяново от ОДБХ – Плевен са подали и към председателя на областната колегия на БВС – Плевен с цел заостряне на вниманието на регистрираните ветеринарни лекари за  проблема.

Незабавно са започнати действия по организиране на хуманното умъртвяване, транспортиране и загробване на птиците от птицевъдния обект в гр. Славяново. Одобрена е площадка за загробване като изкопните работи се извършват в момента. Дейността по това направление стартира на пети февруари и се планира да приключи в рамките на 5-6 дни, информира д-р Йорданов.

Д-р Йорданов съобщи, че  ОДБХ – Плевен извършва проследяване месец назад на „движението” на яйцата в търговската мрежа, тъй като обектът е с направление отглеждане на кокошки носачки. Ако бъдат открити наличности се изтеглят от пазара, уточни д-р Йорданов.

Заместник-областният управител Татяна Божинова, която е председател на Областната епизоотична комисия изрази благодарност към кметовете на гр. Славяново и на деветте населени места в три- и десеткилометровата зона за съдействието. Тя информира комисията, че още вчера след като бяха потвърдени положителните проби е провела неофициални срещи и разговори с кметовете и директора на ОДБХ и благодари за добрата колаборация между институциите.

Директорът на ОДБХ д-р Иван Йорданов информира Областната епизоотична комисия, че няма новорегистрирани случаи на АЧС  както при диви, така и при домашни свине на територията на област Плевен.

Снимки и информация: Областна администрация – Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: