Водородното училище „Д-р Петър Берон“ в Червен бряг отчете над 30% икономия на гориво за отопление

04.02.2021 15:06
СУ „Д-р Петър Берон“ в Община Червен бряг отчете над 30% спестявания на гориво за отопление на месечна база в резултат на проекта „Водородно училище за зелено бъдеще“.
Проектът реализира също така повишаване на максималната температура, която може да бъде постигната от котлите, както и намалено време за работа на котлите, т.е. благодарение на високо-енергийното гориво котлите постигат по-добри резултати с по-малко часове работа.
„Изключително горди сме с постигнатите резултати от нашия проект „Водородно училище за зелено бъдеще“. Благодарение на този проект учебният процес протича по-комфортно при по-високи температури в стаите, училищният бюджет реализира спестявания, а училището дава добър пример за подражание в опазване на околната среда чрез постигането на висока енергийна ефективност и намаляване на вредните емисии,“ сподели директорът на СУ „Д-р Петър Берон“ Антон Шуманов.
„Предвид постигнатите спестявания на гориво и редуцираните вредни емисии, както и лесното репликиране на проекта, считаме, че той може да се превърне в добрата практика за внедряване на водородно гориво в отоплителните системи на сгради за постигане на висока енергийна ефективност,“ заяви кметът на Община Червен бряг д-р Цветан Костадинов. „Радваме се, че този иновативен проект бе реализиран именно в нашата община,“ добави д-р Костадинов.
Проектът „Водородно училище за зелено бъдеще“ реализира интеграцията на система GI5000 за производство на високо енергийно водородно гориво на място на иновативната българска компания “Грийн Иновейшън” (Green Innovation Ltd.). Напълно автономната система оптимизира процеса на горене чрез добавяне на произведеното водородно гориво, като с това повишава КПД на конвенционалното гориво и оптимизира работата на котелното стопанство.
Предстоят още замервания до края на сезона, за да може да се направи прецизна калкулация на постигнатата икономия на сезонна база, като икономията от над 30% конвенционално гориво, отчетена за първия пълен месец на работа на системата може да се счита за отправна стойност, като се очаква до края на сезона постигнатите резултати да са с още по-високи стойности.
Информация: Община Червен бряг, Пресцентър, снимки: архив
#тагове:

НАЙ-НОВИ: