Празнуваме Трифоновден!

01.02.2022 7:07

sv.trifon

Днес Православната църква почита паметта на Свети мъченик Трифон. Той е роден в Камсада, Фригия (Мала Азия) през 227. Земите се смятат за една от прародините на лозата и виното. Прочул се с лечителските си способности и с това, че излекувал дъщерята на император Гордиан. Убит е едва 21-годишен от непримирим враг на християните, римския императорски наместник Деций Траян заради това, че не се отказва от вярата си.

В по-старите икони светецът е изобразен с косер (сърповиден лозарски нож) и може би заради това в българските вярвания възниква поверието, че е бил лозар и резач.

По нов стил днес се чества и празникът на лозарите, градинарите и кръчмарите – Трифон Зарезан.

Смята се, че какъвто човек срещнеш сутринта на улицата на Трифоновден, такъв ще ти е късметът. По традиция на този ден рано сутрин се меси обреден хляб. Сготвя се също пълнена кокошка с булгур или ориз и кисело зеле. В нова вълнена торба стопанинът на къщата слага питата, кокошката, бъклица вино и тръгва към лозето, за да го подреже.

vino

В ритуала за подрязване за берекет на гроздето, мъжът се обръщал на изток, прекръствал се тържествено и с косер отрязвал от три главини няколко пръчки. Отрязаното място се поливало с червено вино и благославяло.

На трапезата днес се слага освен пълнена кокошка, но и пита, украсена с фигури на грозде, печени орехи и разбира се – вино.

Който предпочита да празнува Трифон Зарезан по стар стил на 14 февруари – лошо няма. Това поне са два повода за наздравици през този месец.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: