УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен получава днес като дарение апарат за плазмафереза

28.01.2021 8:59

Прокурор Владимир Николов и следовател Цвятко Камбуров, представители на Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите в България, даряват днес в 11 часа от името на своите организации апарат за плазмафереза за лечение на тежки случаи на инфектирани с коронавирус и необходимите консумативи за тяхното функциониране на УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ в Плевен.

Дарението ще бъде прието от изпълнителния директор на болницата доц. д-р Цветан Луканов, дм, информира Момчил Цветков, завеждащ „Връзки с обществеността“ в лечебното заведение.

Средствата за закупуването на апарата са събрани от прокурори, следователи и съдебни служители, които подкрепиха благотворителната кампания на Асоциация на прокурорите в България (АПБ) и Камара на следователите в България (КСБ). Благородната инициатива бе подкрепена от главния прокурор Иван Гешев и ръководството на Прокуратурата на Република България.
Автоматизираното устройство е от най-ново поколение на германска компания, лидер в производството на такъв вид апарати. Те осигуряват лесно и бързо събиране на висококачествена плазма, като събраната плазма е почти напълно пречистена от кръвни клетки.Качеството и високото ниво на пречистване се дължат на уникалната технология на работа на апарата – въртяща се мембрана в комбинация с филтрация. С една процедура от един донор могат да се съберат до 3 терапевтични дози плазма. Освен за събиране на плазма, апаратът служи за лечение на някои хематологични заболявания и системни автоимунни заболявания.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: