Стефан Бурджев: Случващото се с АЕЦ „Белене“ е безумие

27.01.2021 11:03

Глупава и безумна определи депутатът Стефан Бурджев идеята на правителството да се вземе оборудването за АЕЦ „Белене“ и да се използва за АЕЦ „Козлодуй“. „Има решение на Народното събрание за стартиране на процедура за строителство на АЕЦ „Белене“ и само с решение на НС отново може да се спре тази процедура“. Това заяви народният представител и член на ИБ на БСП по време на гостуването си в предаването „Актуално от деня“ с Нора Стоичкова по БСТВ.

Голяма част от българското общество изнемогва и не може да покрие ежедневните си битови разходи. Факт е, че се задава икономическа криза, каквато не е имало през последните 100 г., каза още Стефан Бурджев.

„Премиерът каза, че 2 млрд. са отишли към бизнеса от правителството, но крайният резултат е, че тези пари не са при бизнеса. Или премиерът лъже популистки или ако не лъже, то по трасето тези пари не са стигнали до хората. Само 15% от останалите без работа, които трябва да бъдат подкрепени от държавата с 25 лв. на ден, се оказва, че са получили тази помощ. Обяснението на социалното министерство е, че имало проблем с банковите сметки. Обикновеният човек не трябва да го е грижа за тези проблеми, а да усети грижата на държавата“, подчерта Бурджев.

Депутатът коментира и предложението на БСП от Държавния резерв да бъдат подкрепени земеделските производители. „Държавният резерв има голям обем продукция, той не е търговско дружество и може да пусне тези продукти на по-ниски цени. Така ще се облекчат потребителите. След това резервът да се зареди отново, като се изкупят продуктите от българските производители – така ще се помогне и на тяхната ликвидност, но ще им се даде възможност по веригата те да започнат да изкупуват от земеделските производители“, обясни Стефан Бурджев и добави: „Нашето предупреждение към управляващите, ако те ни послушат, е да не се получи така, че вместо да се разреши проблем, да се създадат  условия за корупция и още един скандал около себе си“.

Стефан Бурджев говори и по темата за освобождаването на закъсалия бизнес от такса „смет“ и данък „сгради“. Това обаче трябва да е с централно решение – да не се прехвърля на кметовете – фирмите да не плащат данък сгради и такса смет за този период. Те са затворени, не работят, не произвеждат смет, но имат продължаващи задължения да го плащат. Трябва директни помощи за бизнеса.

Причините за революции по света са гладът и студът, отбеляза Бурджев. И добави, че не се знае докога ще издържат силите на хората, изпаднали в бедствено положение заради некадърното управление.

Според народния представител удължаването на извънредната епидемиологична обстановка ще се изплзва от управляващите за ограничаване на избирателната активност. „Колкото по-ниска бъде избирателната активност, толкова по-капсулирано ще са зависими хората в обръчите от обществени поръчки около ГЕРБ. Администрацията в огромната си част, което е на управляващите, ще отиде и стройно ще гласува. Апелирам – искаме ли да има представителност на властта, искаме ли да има нов път, по който да върви държавата, то спасението е всеки да излезе и да гласува!“, категоричен бе Бурджев. „Трябва да издържим един ужасен ден на изборите – с опашки и часове чакане пред секциите, но само така ще може да се сложи край на управлението на една върхушка, която се е самозабравила от 11 години, сложила си е розовите очила и ни обяснява и втъплява, че животът ни е прекрасен. А реалността е съвсем друга. Ако искаме промяна – спасението е във високата избирателна активност“, заяви депутатът.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: