Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите в България даряват още три апарата за плазмафереза. Един от тях е за УМБАЛ „Д-р Георги Странски“

26.01.2021 10:48

Три апарата за плазмафереза за лечение на тежки случаи на инфектирани с коронавирус и необходимите консумативи за тяхното функциониране ще бъдат дарени на УМБАЛ „Света Марина“ във Варна, УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора и на УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ в Плевен. Средствата за закупуването им бяха събрани от прокурори, следователи и съдебни служители, които подкрепиха благотворителната кампания на Асоциация на прокурорите в България (АПБ) и Камара на следователите в България (КСБ). Благородната инициатива бе подкрепена от главния прокурор Иван Гешев и ръководството на Прокуратурата на Република България.
Автоматизиран апарат за извличане на кръвна плазма, необходима за лечение на тежки случаи на инфектирани с коронавирус, ще бъде дарен на УМБАЛ „Света Марина“ във Варна на 27.01.2021 г. (сряда) в 11.00 часа.
На 28.01.2021 г. (четвъртък) апарат за плазмафереза и консумативи, нужни за неговото функциониране, ще бъдат дарени на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора и на УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ в Плевен в 11.00 часа.
Трите автоматизирани устройства са от най-ново поколение на германска компания, лидер в производството на такъв вид апарати. Те осигуряват лесно и бързо събиране на висококачествена плазма като събраната плазма е почти напълно пречистена от кръвни клетки.
Качеството и високото ниво на пречистване се дължат на уникалната технология на работа на апарата – въртяща се мембрана в комбинация с филтрация. С една процедура от един донор могат да се съберат до 3 терапевтични дози плазма.
На 10.12.2020 г. два нови апарата за плазмафереза бяха дарени на СБЛАГ „Майчин дом“ и Националния център по трансфузионна хематология. На 21.12.2020 г. със средства, събрани от прокурори, следователи и съдебни служители, бяха дарени апарати за извличане на кръвна плазма на УМБАЛ „Св. Анна“ София АД и на МБАЛ „Бургасмед“.
Церемониите по дарението на трите апарата за извличане на кръвна плазма във Варна, Стара Загора и Плевен ще се осъществят при строго спазване на всички противоепидемични мерки във фоайетата на лечебните заведения.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: