В село Асеновци отбелязаха 77 години от убийството на местните ятаци

22.01.2021 14:41

На 24 януари 2021 год. се навършват 77 години от зверското убийство на ятаците от село Асеновци.

По инициатива на местната партийна организация на БСП, съвместно с Кметство с.Асеновци, НЧ „Съзнание 1894” и ОУ „Христо Ботев” , беше организирано шествие до Паметника на ятака и костницата на осемте убити асеновски герои. В шествието взеха участие кмета на селото- г-н Стефан Личев, членове на партийната организация, самодейци от читалището, учители и ученици при ОУ „Христо Ботев” с.Асеновци и жители на селото.

Поднесени бяха цветя и венци на двата паметника, а на костницата беше прочетено слово в памет на загиналите от Петранка Стефанова, читалищен секретар. Децата от училището изпяха патриотична песен.

Асен Вълев, Софка Вълева, Асен Банчев, Евтим Костов, Генчо Хинчев, Никифор Генов, Гено Борисов, Емил Михайлов и Николай  Панчев – имена, покрити с безсмъртие и слава.

„Техните имена и техният подвиг винаги ще бъдат  пример на родолюбие и патриотизъм за нас и следващите поколения! Нека бъдем достойни за подвига им в името на страната ни! Поклон!”, с тези думи завърши словото си Петранка Стефанова.

С едноминутно мълчание и падане на колене всички присъстващи почетоха паметта на загиналите!

Снимки и информация: НЧ „Съзнание 1894”

#тагове:

НАЙ-НОВИ: