Папа Франциск назначи монсеньор Каваленов за епископ на Никополската епархия

21.01.2021 13:34
Папа Франциск назначи за епископ на Никополската епархия монсеньор Страхил Веселинов Каваленов, досегашен Апостолически администратор на вакантното седалище на същата епархия.
Н.В.Пр. монсеньор Страхил Каваленов е роден на 25 март 1966 г. в Разград. След гимназиалното си образование, завършва История в Софийския университет „Свети Климент Охредски“. Преподава История в различни средни училища в столицата. Учи в Богословския факултет на Лугано (Швейцария), Папския университет „Свети Йоан Павел ІІ“ в Краков (Полша) и в Папския Латерански университет, като в последния период от своето обучение пребивава в Колежа „Русикум“ в Рим.
Ръкоположен е за свещеник на 18 април 2009 г. за Никополската епархия и е назначен за енорийски свещеник на енория „Дева Мария на Броеницата“ във Велико Търново, където остава до 2012 г., когато е назначен за енорийски свещеник на църквата „Блажен епископ и мъченик Евгений Босилков“ в Габрово.
На 1 март 2018 г. е назначен за генерален викарий на Никополската епархия, а на 15 септември 2020 г. за Апостолически администратор на вакантното седалище.
По време на визитата на папа Франциск в България, от 5 до 7 май 2019 г., той бе личен преводач на Светия отец.
Източник Vatican news
#тагове:

НАЙ-НОВИ: