На първа изложба за тази година кани днес ХГ „Илия Бешков“ – Плевен

21.01.2021 7:33
На първата изложба за тази година кани ХГ „Илия Бешков“ – Плевен. Тя представя двама млади и талантливи автори – Калина Мавродиева и Юлий Таков.
Изложбата „Да можеш да летиш“ ще бъде открита днес, 21.01.2021, от 11.00 ч
в Камерна зала на ХГ „Илия Бешков“.
Откриването ще се проведе съобразно мерките за дезинфекция и дистанция.

Ето какво казва за младите автори проф. Станислав Памукчиев:

За Калина и Юлий изкуството е тяхната духовна сватба. Живописта е техният начин за пътешествие, залутано през белите мъгли и сияния, гмуркане и пътуване в синята глъб. Непрогледността и безпределността облепват невидимото тяло на душата с мистика, с копнежа и любопитството, към изначалния и трансцендентен хоризонт на спасение.

Човеците на Юлий са обърнали гръб, достигнали са предел и врата към нещо друго – незнайно и притеглящо. Съзерцават някъде отвъд или някъде навътре, в очакване на събитие от друг порядък, от друго онтологично измерение.

Избелелите пространства на Калина са били обитавани само от бели и невидими същества, преди да долетят самолетите.

Съзерцанието в нещо толкова близко и толкова далечно е поетиката на бленуващата душа. А там, всеки е сам. Доверчиви и смирени, застинали на прага, някъде преди безкрая, Калина и Юлий ни повеждат към места – чисти, прозрачни и светли, с надеждата и очакването за среща, среща някъде, някога и винаги – в тяхната Ноа Ноа.

  Завиждам на готовите да тръгнат с тях! Надалеч…

#тагове:

НАЙ-НОВИ: