Две изложби гостуват в Исторически музей – Кнежа, входът е свободен

15.01.2021 10:54
От днес в Общински исторически музей град Кнежа гостуват две изложби, дело на Исторически музей – Исперих – „Гетската столица Хелис – 30 години проучвания“ и „Апогеят на гетската цивилизация“.
Първата се състои от дванадесет големи цветни постера, които представят резултатите от проучванията на тракийския укрепен център в Археологически резерват „Сборяново“. Постигнатите през годините резултати свидетелстват, че градът е столица на гетска династия от Ранната елинистическа епоха.
Изложбата „Апогеят на гетската цивилизация“ от своя страна, ни представя един от деветте паметника на световното културно-историческо и природно наследство на ЮНЕСКО в България – Свещарската царска гробница. Паметникът е обект на множество научни и популярни публикации, познат е от филми и фоторепортажи. Свещарската гробница е била част от огромен политически, религиозен и културен център, съществувал на територията на историко-археологическия резерват “Сборяново”. Основната цел на „Апогеят на гетската цивилизация” е да представи Тракийската царска гробница при Свещари и обкръжаващия я гетски свят чрез археологически находки, графични реконструкции и постери.
Експозициите ще бъдат на разположение на посетителите всеки делничен ден от 14:00 до 18:00 часа при строго спазване на противоепидемичните мерки, информират от Община Кнежа.
ВХОД – СВОБОДЕН!
#тагове:

НАЙ-НОВИ: