Хан Аспарух величествено изправи ръст в град Левски

12.01.2021 10:03

Уникална двуметрова фигура на основателя на България, изваяна от Фани Асенов, възхищава всеки имал удоволствието да я види в казанджийницата в град Левски. Величествената скулптура на Хан Аспарух е  направена от ясен и тежи над 800 кг.

Фани за първи път работи с „ясен”, но това сякаш не е случайно. Ясенът  е почитан от древните народи /от Гърция до Скандинавските народи/, като „дърво на война”, разказва Фани. Преди да влезнат в битка воините са искали сила от ясена. Вярвали са, че копията направени от ясен са най-силни, и който притежава такова копие е непобедим. „Аз ли  намерих ясена, той ли мен,но  направих контакт с него…”, сподели  Фанко, както го наричат приятелите.

Като дете казва на родителите си, че ще стане скулптор. През годините обаче не е опитвал, но започва работа в чужбина и там има този шанс.

И тогава открива, че за него това не е  работа, а нещо повече… медитация, състояние на твореца. „Когато работя, може да се каже, че изключвам и е нещо невероятно…”, споделя скулпторът. Благодари сърдечно на хората, които са му предоставили възможността да работи спокойно, благодари за помощта и съдействието. Изправянето на дървото, за да започне работа, е било най-трудно,  а за това са помогнали много приятели.

Но, защо Хан Аспарух ? „През тази година се навършват 1340 години от създаването на българската държава.” – припомни Фанко и добави :„Живеем в такива времена, в които си мисля, че трябва да погледнем назад и не само да пишем постолати във Фейсбук, колко се гордеем, че сме българи, а да започнем да работим. Той е дошъл с шепа народ в размирни времена и е успял да създаде държава, която е диктувала политиката на цяла Европа векове наред. Всичко е в наши ръце…”.

Величествената скулптура на Хан Аспарух, със съдействието на кмета на общината Любка Александрова, ще заеме своето почетно място в центъра на град Левски.

Авторът Фани Асенов  има още много идеи. Решил е твърдо да се занимавам с това, защото му доставя невероятно удоволствие. Творческият му дух и талант докосват всеки, имал удоволствието да види неговите творби.

Имаме прекрасна страна, споделя Фанко, като човек живял дълго в чужбина. Нужно е да го осъзнаем. Всеки един по малко да даде от себе с дела,  не само на  думи, пожелава. Самосъзнание ни е нужно, защото няма дърво без корен.

Снимки и информация: Община Левски, Пресцентър

#тагове:

НАЙ-НОВИ: