Предлага се намаление на таксата за предучилищните групи на детските градини в община Плевен

08.01.2021 15:57

Намаление на таксата за посещение на детска градина от 5 и 6-годишните деца ще бъде обсъдена на заседанията на постоянни комисии към Общински съвет – Плевен през този месец. Предложението касае промяна в Наредба 17 за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Плевен с вносител кмета Георг Спартански.

В предложението се посочва, че към момента заплащаната такса от родителите на децата, посещаващи групите по предучилищна подготовка, е от 2,60 лв. на ден – хранителен оклад. Настъпили са законови промени, които налагат и промени на местно ниво. В Държавен вестник, бр. 82 от 2020г. е прието изменение на Закона за предучилищното и училищното образование като са създадени нови алинеи. Именно те касаят подпомагането от страната на държавата при заплащането на такси, дължими от родителите по дейности на децата в задължителното предучилищно образование. В изпълнение на законовата разпоредба Министерски съвет е приел решение, с което се определя размерът на средствата за подпомагане и тяхното разпределение по общини. Държавата предоставя по 174 лв. за всяко дете, разпределени на 249 работни дни в годината се получава по 70 ст. на ден. Оттук и таксата за дете на ден, което посещава предучилищна група в детска общинска градина в община Плевен, следва да бъде намалена на 1,90 лв.

В предложението до Общинския съвет се посочва, че с изменението на Наредба 17 ще бъдат облекчени семействата при заплащане на месечните такси за посещение на детските градини в условията на пандемия от COVID-19 и свъзраните с нея икономически затруднения.

Ако така предложените промени бъдат приети от местните депутати, то означава, че при посещение от 20 дни в месеца семейството на дете в предучилищна група ще дължи с 14 лв. по-ниска такса, вместо 52 ще заплати 38 лв.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: