Лични лекари и стоматолози в област Плевен не знаят кога ще бъдат ваксинирани срещу COVID-19

07.01.2021 11:35

Лични лекари и стоматолози в област Плевен, заявили, че искат да се имунизират срещу COVID-19 и включени в първата фаза, все още не са ваксинирани и нямат информация кога ще стане това. За проблема алармираха днес пред медиите д-р Петър Диков, общопрактикуващ лекар и зам.-председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в област Плевен, и д-р Поля Петева, председател на Районната колегия на БЗС – Плевен. Общо около 150 са медиците, които са заявили желание за ваксинация – 70 от стоматолозите и 80 от личните лекари. Очакванията са били, че след като не са били включени в имунизациите с ваксините, пристигнали у нас на 27 декември, тов аще стане тази седмица. Но отговор от РЗИ – Плевен, дали и тази седмица това ще се случи, няма.

На 4 януари ни поискаха поименни списъци с личните лекари, заявили ваксинация. Вчера потърсих в РЗИ отговор кога ще започне имунизацията, но ми отговориха уклончиво – към края на януари или когато дойде ваксина, коментира д-р Диков. Той обясни, че няма график и организация за имунизацията на личните лекари в областта, което е притеснително. Още повече, че вече се правят списъци с учителите, които имат намерение да се ваксинират, а те са от т.нар. втора фаза. Д-р Диков коментира, че според данните в Единния информационен портал общо ваксинираните от първа фаза медици са 512 в област Плевен, сред тях обаче няма нито един личен лекар и стоматолог. А това е притеснително.

Д-р Петева коментира, че ситуацията при стоматолозите е подобна на тази, описана от д-р Диков и обясни, че при запитване в РЗИ са получили отговор, че няма достатъчно ваксини и евентуално имунизацията ще е към края на месеца.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: