ОДМВР – Плевен: Проверките за спазване на COVID мерките продължават и по празниците

30.12.2020 9:59

Продължават проверките на територията на област Плевен в хода на специализирана операция за спазване на противоепидемичните мерки, въведени със заповед на министъра на здравеопазването, контрол на заведенията, които попадат в забраната да приемат посетители, както и създаване на сигурност по пътищата в региона.
Посрещането на Новата 2021 година е в условията на обявена противоепидемична обстановка и въведени редица ограничения, свързани с неразпространението на COVID – 19. За това информират от Пресцентъра на ОДМВР – Плевен.
За обезпечаването на обществения ред, сигурността, пожарната безопасност и защитата на населението, както и осъществяване на контрол по спазването на въведените противоепидемични мерки по време на предстоящите празници и свързаните с тях почивни дни, в ОДМВР – Плевен е създадена организация за изпълнение на разпоредените изисквания.
Планирани са специализирани полицейски операции, както за опазване на обществения ред и противодействие на престъпността, така и за осъществяване на контрол по спазване на въведените от министъра на здравеопазването противоепидемични мерки. Особено внимание се обръща на контрола по отношение струпването или организираното събиране на множество хора над определения минимум.
По места е осъществен контакт с представители на регионалните здравни инспекции /РЗИ/, областните дирекции по безопасност на храните /ОБДХ/ и  Комисия по защита на потребителите за извършване на съвместни проверки. За периода от 24 декември до 29 декември 2020 година полицаи от 11-те районни управление съвместно със служители на Зоналното жандармерийско управление – Плевен и РДПБЗН са извършили проверки на 441 обекта и са съставили 11 предупредителни протокола по чл. 65 от ЗМВР.
Служителите на реда осъществят контрол на лицата, намиращи се на открити обществени места и в районите на големите търговски обекти и пазари за спазване определена физическа дистанция от 1.5 м., както и на задължението за носене на защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата – кърпа, шал, шлем и др; в закрити обществени места и търговски обекти.
В рамките на специализираните операции се контролира дейността на търговските обекти по спазване на въведените в заповедите изисквания за броя на клиентите в съответния обект – като не допускат повече от един човек на 3 кв.м. Осигурено е полицейско присъствие около обектите и местата, където традиционно има струпване на хора – в районите на големите търговски обекти и хранителните комплекси, църкви, храмове и други. При получаване на информация за организиране на мероприятия или посещения на обществени места, в т.ч. и на питейни заведения, които са в нарушение на въведените противоепидемични мерки, се предприемат превантивно – административни мерки, съгласно чл. 65, ал.2 от Закона за Министерство на вътрешните работи.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: