Ректорът на МУ – Плевен: Нямам колебание за сигурността и ефективността на ваксината

29.12.2020 12:47

Днес в УМБАЛ „Света Марина“ – Плевен стартира имунизационна кампания срещу КОВИД-19 с ваксината на Pfizer-BioNTech . Ваксините пресигнаха вчера в лечебното заведение, а броят на записаните надхвърля 90 лекари и здравни специалисти. Първоначално ще бъдат ваксинирани 25 медицински специалисти. Първи пред медиите днес, който си постави ваксината, бе проф. д-р Славчо Томов, ректор на Медицински университет – Плевен. Преди самата ваксинация му бе измерено кръвното налягане и телесна температура. Едва след това се пристъпи към поставянето на ваксината.

„Абсолютно подкрепям ваксинационната кампания и смятам, че това еоръжието, с което ние ще се справим с корона кризата, защото циркулирайки от само себе си вирусът няма да достигне 70% от популацията и единственият начин да се спре неговото разпространение,това саваксините“, заяви проф. д-р Томов. Той е убеден, че ваксините са безопасни. „Като лекар съм се запознал с всички предимства и недостатъци и възможни реакции към ваксината. Нямам колебание по отношение на сигурността и ефективността на ваксината. Противопоказанията не са по-различни от тези на другите вакснини, единствените противопоказания са за пациенти с тежък имунен дефицит“, каза още ректорът на МУ – Плевен.

За провеждане на ваксинационната кампания УМБАЛ „Света Марина“ – Плевен разполага със специално оборудван имунизационен кабинет, в който ще работят два екипа от лекари и медицински сестри. Всеки, който подлежи на имунизация, ще премине предварителен преглед и ще бъде подаден в базата данни на РЗИ.

На по-късен етап, УМБАЛ „Света Марина“ – Плевен има готовност да имунизира предварително записани пациенти и друг медицински персонал, работещ извън лечебното заведение.

Главната сестра на болницата показа картата, която получава всеки ваксиниран 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: