30 са вече дарителите на кръвна плазма в Плевен

26.12.2020 16:29

30 са дарителите на кръвна плазма след преболедуван COVID-19 в Районния център по трансфузионна хематология – Плевен. Те даряват както за определен пациент, така и само с мисълта да помогнат на някой макар и непознат за тях, но борещ се с инфекцията. Ще припомним, че работата на центъра за извличане на кръвна плазма започна на 10 декември в Плевен. В последните дни идват повече дарители.

По думите на д-р Анелия Цочева, директор на РЦТХ – Плевен, в началото на пандемията е имало отлив на кръводарители, когато хората бяха много уплашени и притеснени. Сега обаче са много смели, особено тези, които вече са преминали през  инфекцията и вече знаят колко е необходимо да покажем солидарност и благотворителност да дарим от себе си, за да спасим живота на ближния, дори и да не го познаваме, коментира д-р Цочева.  Тя обясни, че самата процедура по извличанена кръвна плазма може да се каже, че е дори приятна и не е драстична за организма. Директорът на РЦТХ –Плевен подчерта, че засъжаление не всеки преболедувал COVID-19 може да е подходящ за дарител. Трябва да има определена концентрация на антитела, за да бъде самата плазма лечебна.

От дарената кръвна плазма в РЦТХ – Плевен са се възползвали пациенти, както в плевенските болници, така и в Ловеч, Габрово, Велико Търново.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: