Вижте кой празнува имен ден на 24 декември!

24.12.2020 8:28

На 24 декември Православната църква почита паметта на Света мъченица Евгения. Тя е била римлянка и дъщеря на знатни родители – езичници Филип и Клавдия. Баща ú Филип бил управител на град Александрия и целия Египет. Тя се отличавала, както с красотата си, така и със своето бляскаво образование.


Света Евгения решава да се посвети на християнството, преоблича се като мъж и се установява в мъжки манастир. Там се покръства и става монах.
Благодарение на посвещението придобива способността да изцерява бедните чрез молитва. Така приковава вниманието на една от жените, които излекувала – Мелантия. Смятайки я за мъж, тя пожелала да прелъсти Евгения и като не успяла, я наклеветила, че уж преоблечената като мъж жена се опитала да я прелъсти.
След като била арестувана, Евгения се принуждава да разкрие самоличността си на градския управител – нейния роден баща. Семейството ѝ се зарадвало, че е жива и всички приели нейната вяра. Филип бил уволнен, а след смъртта му близките ѝ се върнали в Рим и заживели в имение вън от града. Евгения предала вярата си на една знатна девойка Васила. По тази причина през 262 г. и двете били осъдени на страдания и посечени на самия ден Рождество Христово.
Клавдия погребала дъщеря си в своето имение извън града. Помонала се скоро след като била предупредена насън за своята смърт от дъщеря си. Заедно с Евгения били обезглавени и намиращите се при нея Прот и Якинт, задето не искали да вземат участие в едно езическо жертвоприношение.
На 24 декември имен ден празнуват всички, които носят името Евгени, Евгений, Евгения, Бисер, Бисера, Бистра, Благородна, Жени, Женя, Жечка, Първан, Първана, Малик, Мален, Малена, Малин и производните им.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: