РЦТХ – Плевен получи дарение на апарат за производство на пет вида кръвни продукти

23.12.2020 12:48

В навечерието на Рождество Христово в Районния център по трансфузионна хематология в Плевен Фондация „Благотворителност и милосърдие“ връчи дарение на апарат за производство на пет вида кръвни продукти. До момента центърът в Плевен не разполага с такъв апарат, който е жизнено необходим за дейността му. При нужда е трябвало да се използват услугите на такива апарати в София и Варна.

За да връчи дарението в Плевен днес бе Николай Божилов, Велик майстор на Обединената велика ложа на България, към която е създадена фондацията-дарител. „Масоните винаги сме били близко до хората и сме извършвали своята дарителска и милосърдна кампания без много шум. Но днес сме изправени пред изпитание в тези кризисни време и взехме решение с нашите братя от цялата страна, да покажем как сме близко до хората и им помагаме в този момент. От началото на Ковид пандемията ние сме раздали за над 350 000 лв. медицинска апаратура“, каза Божилов. По сигнал на д-р Христо Кирилов е подета кампания за набиране на средства за закупуване на нужния апарат в РЦТХ – Плевен. Само за 10 дни сумата е била събрана, а апаратът поръчан от чужбина и вече доставен в Плевен.

Апаратът днес бе приет от д-р Анелия Цочева, която с думи на благодарност се обърна към дарителите. Този апарат ще подпомогне нашата работа във взимането на кръвна плазма за лечението на коронавирусни пациенти, но и допълнително той е една добра инвестиция за нашия кръвен център, подчерта д-р Цочева. Тя обясни, че с помощта на новата придобивка могат да се получават директно нужните кръвни съставки.

При връчването на дарението присъстваха още майсторът на Плевенската ложа Здравко Секов и майсторът на Габровската ложа Генади Тодоров, които ще бъдат ангажирани с широка кампания по набиране на кръводарители за плазма от преболедували Ковид – 19, д-р Христо Кирилов, общопрактикуващ лекар в столицата и Атанас Радев, велик благотворител и ръководител на фондацията.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: