Без заем Плевен успява да навакса изоставането с приходите в бюджета в COVID кризата

23.12.2020 14:11

Община Плевен успява да навакса изоставането с приходите в бюджета за 2020 г. в тежките условия, породени от COVID кризата. Това стана ясно от анализа на председателя на Общински съвет – Плевен Мартин Митев по повод финансовото състояние на Общината към днешна дата.

„Бих казал, че не е лесно, но на този етап се справяме. Към 1 май тази година, т.е. в първите месеци на обявеното извънредно положение в страната, се бяхме притеснили сериозно относно местните приходи в бюджета. Притеснението ни идваше от това, че съпоставяйки изпълнението на тази част в него към посочената дата на текущата година и цифрите за същия период от миналата, изоставането беше с около 6 млн. лв. Сума, меко казано, доста сериозна на фона на собствените ни приходи. Разбира се, че имаше много причини за тези показатели – много срокове бяха изтеглени, разсрочени бяха сроковете за плащане на местните данъци и такси, наблюдаваха се и почти нулеви нива на сделките с движими и недвижими имоти и т.н. Към 1 юли успяхме частично да наваксаме и тази разлика беше стопена на минус 2 млн. лв. Справката към десетмесечието показва, че изоставането е от 2,5 млн. лв. Този дефицит няма как да бъде наваксан до края на годината, може евентуално да бъде само намален“, обясни Митев.

Според него със свиване на разходите там, където това е възможно, и запазвайки добрата финансова дисциплина, която има в Община Плевен, няма да се наложи да бъде взет безлихвен заем от републиканския бюджет, каквато възможност се предоставя в момента от държавата.

По повод финансирането на културните институти Мартин Митев бе категоричен, че Общината няма да спре да подпомага тези, които са на общинска издръжка, както и другите като Плевенска филхармония и театъра, които се субсидират от държавата. Няма да бъдат оставени и спортните клубове, ще продължи да се помага финансово и там според възможностите на бюджета.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: