Мартин Митев с анализ на трудната 2020-а и за взетите решения от Общински съвет – Плевен

22.12.2020 14:55

 

Ако трябва да започна с някакво обобщение за тази година, може би думата би била една – ТРУДНА. Трудна, необичайна, година на много неизвестности. 2020 постави на изпитание всички нас – и в личен, и в професионален план. Пренареди приоритети ни. Това коментира днес на пресконференция в клуба на БТА председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев.

„За Общински съвет – Плевен това беше и първа година от новия мандат. Започнахме трудно. Вероятно всеки от вас помни началото –  два пъти полагане на клетва, два пъти гласуване на ръководство, Бюджет 2020 бе приет след трето заседание. И след това трудно начало последва и голямото изпитание – Ковид 19. Това пренареди дневния ред на всички”, посочи още Митев.

Той подчерта, че новите условия са наложили да се търсят нови варианти за работа, защото Общинският съвет не може да спре да работи. „Това означава да блокираме живота и работата в Общината, плановете на редица граждани, движението по бюджета. Затова в тези месеци приложихме различни методи за заседания  – заседавахме и в зала „Катя Попова“, в зала „Плевен“, при нов ред в зала „Гена Димитрова“, наложи се и извънредна онлайн сесия”, припомни Митев.

Ще припомним, че пандемията отложи само едно заседание – през октомври, и то поради извънредни обстоятелства, възникнали буквално в навечерието на сесията.

Сред важните решения, взети през година от  местния парламент на Плевен, Мартин Митев посочи приемането на Бюджет 2020, предоставянето на ВВВУ „Г. Бенковски“ сградата на бившето училище „Марин Дринов“ в Плевен за разкриване на факултет, даване на предварително съгласие за прокарване на трасето на АМ „Хемус“ в участъка, преминаващо през общински поземлени имоти, предложението до Министерски съвет да се предостави за управление на Общината имоти в парк „Кайлъка” и други.

ОбС – Плевен взе през годината и решения, свързани с пандемията от коронавирус. През април бе дадено съгласие 10 000 лв. от бюджета на Общината да бъдат дарени на Вирусологичната лаборатория към Медицинския университет. Средствата бяха за закупуване на консумативи за изследване на C0VID-19, припомни Митев.

Отново през април бе приет първият пакет от икономически мерки в подкрепа на местния бизнес. Освободени бяха изцяло ползвателите на общински терени от задълженията за заплащане на местни такси, определени в общинската Наредба №17; наемателите на общински нежилищни недвижими имоти, управлявани от ОП „Жилфонд“ от заплащане на месечни наемни цени; променени бяха  концесионни договори. Допълнихме тези мерки и с други в следващите месеци, включително и на последното ни заседание.

Отново с решение на Общинския съвет бе дадено съгласие за трансфер от общинския бюджет от 10 000 лв. за РЦХТ – Плевен. Средствата са за Кабинета за извличане на кръвна плазма.

Промени настъпиха и в Правилника за условията, реда и критериите за съфинансиране на проекти в сферата на културата в общината. Така формациите и съставите, които изпитват липса на финансови ресурси в условията на пандемията, получиха възможност за 100 % общинско финансиране на свои проекти със средствата от  Раздел III на Културния календар.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: