Съдят рецидивист, пребил и задигнал 90 лв. от възрастен мъж в плевенско село

21.12.2020 14:31

Днес Окръжна прокуратура-Плевен внесе в съда обвинителен акт срещу Т.С., за грабеж на 90-годишен мъж в с. Ореховица, извършен на 12.05.2020 г., при условията на опасен рецидив. Обвинението е за това, че на 12.05.2020 г., в с. Ореховица, обл. Плевен, при условията на опасен рецидив, отнел сумата от 90 лева от владението на собственика В. М., с намерението противозаконно да ги присвои, като му нанесъл удари в областта на тялото и главата. За престъплението се предвижда наказание от пет до петнадесет години лишаване от свобода, като съдът може да постанови и конфискация до една втора от имуществото на виновния, информират от Пресцентъра на Прокуратурата.

Заради инцидента и проведената специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност, на 19.05.2020 г.  главният прокурор Иван Гешев посети плевенското село, където се срещна със семейството на пострадалия мъж,  кмета и местни жители. С него бяха главният секретар на МВР Ивайло Иванов, зам.окръжният прокурор на Окръжна прокуратура-Плевен Николай Пачевски и районният прокурор на Районна прокуратура – Плевен Пламен Петков. Още тогава главният прокурор каза че „битовата престъпност е едно от малкото неща, които може леко да ме дебалансират“ и заяви, че се полагат усилия до края на годината да има  значително намаление на тези случаи, каквото се наблюдава при телефонните измами.

Няколко дни след деянието извършителят на тежкото престъпление бе разкрит, привлечен в качеството на обвиняем и по искане на Прокуратурата му бе взета мярка за неотклонение задържане под стража.

В хода на разследването е установено, че същият е извършител и на две други тежки умишлени престъпления, за които също е привлечен като обвиняем – опит за кражба, извършена при условията на опасен рецидив /чл.196, ал.1 от НК/ и опит за принуда /чл.143 НК/.

Лицето е осъждано  многократно за престъпления от общ характер – 14 присъди и от задържането му под стража, до настоящия момент в селото не е извършен нито един грабеж.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: