Предлагат Езиковата гимназия в Плевен да носи името на писателя Димитър Димов

17.12.2020 10:36

 

Да бъде изготвено писмено предложение до министъра на образованието и науката за издаване на заповед Профилираната гимназия с преподаване на чужди езици в Плевен да се преименува на Профилирана гимназия с преподаване на чужди езици „Димитър Димов“, реши Общинският съвет на Плевен. Предложението училището да носи името на един от най-обичаните български писатели днес получи подкрепата на 24 от общинските съветници, 14 гласуваха „въздържал се“, „против“ – 1, информират от Пресцентъра на местния парламент.

На практика това е второ обсъждане на точката на сесия, след като миналия месец тя бе отложена поради направени и други предложения в залата за именуване на учебното заведение. Такова бе внесено и днес – отново за името на видния плевенчанин Данаил Попов. След обсъждане  и последвало гласуване на двете постъпили предложения – за Димитър Димов и за Данаил Попов, крайното решение на Общинския съвет е писменото предложение до МОН да бъде за преименуване на Езиковата гимназия в Профилирана гимназия с преподаване на чужди езици „Димитър Димов“.

Профилираната гимназията с преподаване на чужди езици в Плевен е наследник на едно от първите десет класни училища в България. Създадено от видния възрожденски учител Емануил Васкидович през учебната 1849/1850 г., училището бързо се превръща в неделима част от културно-просветното развитие на българското възрожденско общество.

С решение от март 1992 г. на Общинския съвет, тогавашното СОУ „Васил Каравасилев“ е преименувано в Гимназия с преподаване на чужди езици. С писмо от септември 2016 г. на началника на РУО – Плевен, Общината е уведомена, че след 01.09.2016 г., съгласно Закона за предучилищното и училищното образование, Гимназията с преподаване на чужди езици в Плевен продължава да осъществява дейността си като Профилирана гимназия с преподаване на чужди езици.

С писмо до кмета на Община Плевен преди месеци настоящото ръководство на Езиковата гимназия е внесло преписка, в която от името от Педагогическия съвет и на всички преподаватели изразява желание името на училището да бъде променено в Профилирана гимназия с преподаване на чужди езици „Димитър Димов“. Посочва се, че  желанието на всички учители е гимназията да има свой патрон, което е традиция в българската образователна система. Промяната е с цел и отличаване на учебното заведение от другите профилирани гимназии с изучаване на чужди езици в страната.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: