Плевенска филхармония с амбициозни планове за новата 2021 година

16.12.2020 14:24

Амбициозни планове има за новата 2021 година Плевенска филхармония. Те бяха очертани от директора на културния институт Любомир Дяковски на пресконференция в клуба на БТА. Планира се провеждането на четвъртото издание на конкурса за млади оперни певци „Гена Димитрова“ през май месец. Другото събитие за плевенчани и гости на града ще е опера на открито в двора на Историческия музей или в Летния театър.

Акцент през 2021 г. ще е постановка на „Набуко“, планирана за 18 юни, като са поканени оперните певци Кирил Манолов, Мартин Цонев и Габриела Георгиева. Диригент ще е Найден Тодоров, който отново ще е председател на журито в конкурса за млади оперни певци.

За месец март се планира уникален оперен концерт с двама от най-добрите български певци – Владимир Стоянов и Иван Момиров.

В плановете на Плевенска филхармония са и провеждането на всички отложени заради ограничителните мерки концерти. Един от тях е „Вокалисимо“, който трябва да се състои на 25 февруари. Трябва да се проведе и концертът по повод 50-ата годишнина на Веско Ешкенази. Плевенска филхармония има покани за концерти в летните театри и спортни зали в големите български градове през лятото на 2021 г. Ще продължи и проектът „Да послушаме кино“ с Хилда Казасян.

2020-та година Любомир Дяковски определи като неочаквана. Започнахме с прекрасни концерти и с планове за още, но доста от тях отложихме за догодина, каза директорът на Плевенска филхармония. Във финансово отношение обаче културният институт няма затруднения. Изплатено е всичко дължимо, 20 000 са били зарителите, дошли на концертите на филхармонията, а реализираните приходи – 200 000 лв. Спадът е с 20%. Успешни са били концертите във Велико Търново, Пловдив, Бургас и Варна през лятото.

„Като гражданин и директор на Плевенска филхармония не мога да се съглася с това страхът да бъде издиган на пиедестал. Хората на изкуството никога не са възпявали това човешко качество. Нито в оперите, нито в театрите, нито в кината, нито в приказките страхът е бил нещо, което трябва да се възпява. Но се придържаме към всички мерки, които трябва да се спазват. Трябва да се пазим, но разумно, без страх“, коментира още Любомир Дяковски.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: