2020 г. беше добра за лозарите, отчете директорът на ИЛВ – Плевен

11.12.2020 15:30

В икономическо отношение 2020 г. не е много добра, но като година за получаване на продукция – беше хубава. Това коментира днес пред журналисти проф. Иван Пачев, директор на Института по лозарство и винарство в Плевен.

Той обясни, че производството на грозде тази година е преминало през период, в който имаше доста голямо засушаване и това е създало условия, при които гъбни болести не са се появили. „Това благоприятстваше получаването на добра реколта от грозде“, отбеляза експертът. Той посочи, че в различните региони на България са получени различни добиви – за виненото грозде те са били от 600 до 900 килограма от декар, а за десертното – тон, тон и половина. Това е доказателство, че годината бе добра за лозарите, подчерта професорът.
От друга гледна точна се появи един голям проблем – след като гроздето е обрано и вината получени, по-трудно започнаха продажбите в условията на пандемията, изтъкна той. Това е едно от нещата, което повлия много на икономическата страна на винопроизводството, коментира проф. Пачев. От друга страна пък се получиха вина с много добро качество, подчерта той.

„Растението успя през сухия период да натрупа захари и киселини, които са необходими. Някои от сортовете преминаха нужните нива на натрупване, като се стигна до 26-28 промила захарност, което пък което създаде малко трудности при винопроизводството. Винарите трябваше да получат леко разреждане, за да се достигне до необходимите количества захари до 24 промила“, поясни директорът на ИЛВ – Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: