Плевен в поклон пред загиналите за освобождението му /фотогалерия/

10.12.2020 13:27

Без тържествен ритуал, в условията на извънредна епидемична обстановка днес бе отбелязан 10 декември – Денят на Освобождението на Плевен от турско робство и на признателността на гражданите към загиналите за неговото Освобождение.

През целия ден пред Параклис-мавзолей „Свети Георги Победоносец“ идват плевенчани, за да поднесат своите цветя в знак на признателност пред загиналите  за свободата на Плевен и на България.

Кметът на община Плевен Георг Спартански, председателят на Общинския съвет Мартин Митев заедно с посланиците на Руската федерация, на Беларус и генералният консул на Руската федерация в Русе заедно с представители на техните екипи от посолствата поднесоха цветя и отдадоха почит пред паметта на героите, дали живота си за освобождението на града ни и на България.

Двете големи битки, които решават изхода на Руско-турската война са при Плевен и Шипка, припомни кметът Георг Спартански. Плевенчани сме горди, че живеем в град, дал толкова значима дата в българската история и независимо от това, че днес няма официални церемонии, днес ние отдаваме почит на всички знайни и незнайни герои, дали живота си, за да ни има нас, добави още Спартански. И продължи: „Празникът е предимно в сърцето, не се изразява само в официалните церемонии. Плевен ще го има и в бъдеще, ще я има и паметта към героите, дали живота си за освобождението на България. Нека да си пожелаем да  има здарве, да има сговор и общи усилия, за да вървим по общия ни път и да отбелязваме още много хубави празници“.

Обсадата на Плевен е най-тежката и продължителна битка в хода на Руско-турската освободителна война /1877-1878/. Петмесечни тежки сражения, три кръвопролитни щурма и мъчителна обсада предхождат победното „Плевен падна!”. Кървавите събития тогава приковават вниманието на цялата европейска общественост. Историците определят битката за Плевен като най-важната военна операция, която до голяма степен решава и хода на войната.

Поклон пред паметта на героите,

дали живота си за свободна България!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: