Правителството предостави на Община Плевен безвъзмездно за управление част от „Кайлъка“

04.12.2020 16:45

Правителството предостави на Община Плевен безвъзмездно за управление 37 недвижими имота – публична държавна собственост, които са част от парк „Кайлъка“, информират от Пресцентъра на Министерски съвет. Така ще се създаде възможност за по-ефективното им стопанисване и поддържка, свързани с облагородяване на зелените площи и създаването на нови, ремонт на парковото обзавеждане и др. Решението е взето днес на  заседанието на Правителството.

Ще припомним, че вчера на онлайн заседание Общинският съвет на Плевен излезе с решение да бъде изготвено предложение до Министерски съвет за безвъзмездно предоставяне за управление на Община Плевен на недвижими имоти – публична държавна собственост, представляващи част от парк „Кайлъка“. Решението бе прието с 36 гласа „за“, 4 общински съветници гласуваха „въздържал се“, против нямаше.

„Поради нуждата от поддръжка на част от парк „Кайлъка“ предлагаме да бъдат предоставени безвъзмездно за управление на Община Плевен 37 недвижими имоти – публична държавна собственост. Имотите са в частта на парка от „Моста“ до парк-хотел „Кайлъка“, те са и най – масово посещавани от плевенските граждани за отдих“, поясни при обсъждане на точката кметът Георг Спартански.

„Става дума за придобиване на управление на част от парка. Подчертавам управление, да не бъркаме собственост и управление. Категорично  парк „Кайлъка“ остава държавна собственост и запазва статута си на защитена територия“, заяви председателят на Общинския съвет Мартин Митев. Той  отбеляза, че на практика става дума за решение, с което Община Плевен ще се ангажира с поддръжката, опазванетои реновирането на съответната част от „Кайлъка“, който е една от емблемите на града ни.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: