Държавен архив – Плевен успешно реализира проект „Позитивни спомени от старите негативи“

04.12.2020 14:12

Държавен архив – Плевен успешно реализира проект „Позитивни спомени от старите негативи“, в който се показват в изложби известни българи и събития, свързани с историята на Плевен.

Проектът има за цел популяризиране на исторически събития и факти от миналото на Плевен и региона чрез визуализиране на стари негативи. С визуализацията на практически неизползваемите към момента негативи, съхранявани в отдел „Държавен архив“ – Плевен, да се разширят възможностите на достъп и да разкрие съдържащата се в тях информация. Това коментира днес на пресконференция Маринела Йорданова, ръководител на плевенския Държавен архив. По думите й сред интересните фотоси за младитепосетители на изложбата са тези с Григор Вачков, Георги Парцалев и Стефан Данаилов.

В рамките на проекта са организирани и открити уроци, на които децата са научили повече за хора от Плевен, живели, когато днешните ученици не са били родени. Най-старият негатив, открит в архива, е от 1920 г. За децата бе любопитно да научат за съществувалата гражданска аерогара „Плевен“, за модата от миналото и облеклата на „Мизия“ и „Саня“, обувките на „Вега“, разказа Йорданова. Интересно им бе да видят фотоси на стари сгради, които по-късно са съборени, допълни тя.

Експозициите са дело на екип от четирима специалисти и 10 ученици доброволци от Професионалната гимназия по туризъм, работили по проекта от 1 юли 2019 г. до 20 април 2020 г. Разработили са различни теми, илюстрирали са ги със снимки от архива. Прегледани са над 1000 негатива, подбрани са 60. Създадени са две изложби. Едната е дигитална и може да се види на сайтовете на ДА „Архиви“, Община Плевен и архивите в Плевен и Монтана. Таблата от втората са показани в София, Плевен и Монтана. За нея има покани за гостуване от Враца, Пловдив и от други градове, което ще се случи след падане на строгите противоепидемични мерки, каза Йорданова. Цялата наша идея бе финансирана от Национален фонд „Култура“, програма „Културно наследство“, модул „Съхранение и популяризиране на културно наследство“, уточни тя.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: