Нора Рашева ще участва в европейски квалификации за Световното онлайн първенство по ускорен шахмат

01.12.2020 7:59
Състезателката на СКШ „Плевен XXI“ Нора Рашева ще участва в европейски квалификации за Световното онлайн първенство по ускорен шахмат, които ще се играят от 7 до 9 декември. Това съобщи мс Христинка Илиева, треньор на успешната плевенска състезателка. Нора е 15-та в стартовия списък от общо 45 момичета до 12 години с ело 1588. Класиралите се в първата тройка ще получат право да играят на Световните финали от 19 до 23 декември. Организатор на първенството е Грузинската шахматна федерация, където трябваше да се проведе тази година Световното на живо.
В момента текат квалификациите в континента Африка. Такива ще се проведат също в Америка и Азия. За първия етап на Световното са се записали 1380 участници от 114 национални федерации. Нора получи право на участие в квалификациите като Държавна шампионка от първенството през месец юли в Асеновград. Там тя постигна изключителен успех – спечели убедително титлата на класически шах при момичетата до 12 години с 6,5 точки. С резултат 7 точки от 7 възможни Нора стана шампионка и на блиц, а на ускорената контрола се нареди втора с 6 точки.
„В момента нашата състезателка се готви онлайн с децата от клуба, както и по време на карантината през пролетните месеци. Благодарение на тази възможност дейността на клуба ни не е спирала през цялата година. Децата освен теоретична подготовка, която се провежда индивидуално и в групи, участват и в редица турнири помежду си, както и в отборни турнири срещу други клубове от страната. През последните месеци нашият клуб се включи и в международни клубни състезания и на всички стигнахме до финалните фази”, разказа Христинка Илиева.Тя допълни, че Нора представи Плевен и страната на множество международни срещи – индивидуални и отборни, и не е отказала нито една покана за включване в националния отбор от страна на БФШ 1928. Най-успешното и представяне е 5-то място на Балканското първенство миналия месец.„Надявам се Нора да постигне успех и на предстоящото Световно първенство”, казва Христинка Илиева.
За Нора Рашева това ще е трето участие в Световно първенство, след провелите се на живо в Грузия през 2016 г и в Испания 2018 г., които бяха на класически шах.
Снимки: личен архив
#тагове:

НАЙ-НОВИ: