СУ “Стоян Заимов“ – Плевен сред големите победители в конкурса на „Нестле за-по здрави деца“

30.11.2020 16:53

Трите най- активни училища и детски градини от областите Плевен, Враца, Велико Търново, Видин, Стара Загора и Кюстендилбяхаотличени за участието си в националната програмa на Нестле

Днес се състоя награждаването в конкурса нанационалната детска програма за балансирано хранене „Нестле за по-здрави деца“. В него участваха над 6000 деца от 40 детски градини и 24 училища от цяла България. По време на събитието, коетосе проведе изцяло онлайн, трите най-активни училища и детски градини в България бяха наградени от изпълнителния директор на Нестле България г-н Петър Стоилов и от специално жури. Те спечелиха финансова помощ, с която да продължат да възпитават полезни навици за балансирано хранене и активен начин на живот у българските деца.

На първо място се класира СУ „Стоян Заимов“, Плевен със своята идея за изграждане на спортна площадка в двора на училището с фитнес уреди на открито, като целта е да развият двигателната култура на учениците. С второ място бяха отличени представителите на НУ „Иванчо Младенов“, Враца, които планират да създадат нов физкултурен салон и да го оборудват с уреди, за да могат учениците да спортуват активно. Третото място бе отредено за СУ „Максим Райкович“, Лясковец, които ще оборудват кулинарния кабинет в училището с маси и столове, а също така и с подходящи декорации, за да могат децата да придобиват знания за приготвянето на здравословни ястия.

Сред детските градини ДГ „Зорница“, Видин бе отличена с първо място в конкурса и ще вложи средствата в биоградина с открита занималня от дърво. Втората награда бе връчена на ДГ№20 „Мир“, Стара Загора, които ще инвестират в открити съоръжения за катерене и баланс,и закрит фитнес кът. Със своята мотивация и представяне на трето място се класираха представителите на ДГ „Слънце“, Кюстендил, коитоблагодарение на наградата ще организират фестивал на „Веселите плодчета“ и ще закупят специални костюми за него.

Журито на конкурса се състоя от дългогодишни посланици на програмата, партньори и представители на институции, сред които г-жа Ваня Кастрева, началник на РУО-София, представители на МОН, г-жа Анастасия Георгиева, директор надирекция „Здравеопазване“ в ОбщинаВарна, г-жа Виктория Терзийска, партньор на програмата, певица и ко-създателнапроекта „Маргаритка“, и шеф-готвачът и председател на EURO TOQUE България Жоро Иванов.

На официалния финална конкурса всяко училище и детска градина представи пред журито своята идея за дългосрочно възпитаване на култура на балансирано хранене и активен начин на живот у децата.

„Благодаря на всички участници за усилията, които са положили и продължават да полагат в тази наша обща мисия за изграждане на позитивни хранителни навици и култура на активен начин на живот у българските деца, дори в тези трудни времена на криза. Убеден съм, че с общите ни усилия ще успеем да помогнем в изграждането на по-добро бъдеще за нашите деца“, сподели Петър Стоилов, Изпълнителен директор на Нестле България.

В събитието се включи също и Милена Савова от  екипа на „Музейко“, която изнесе кратко представяне на тема“ Неформални обучителни практики“ и запозна присъстващите педагози с актуални и иновативни методи на преподаване.

Програмата на „Нестле за по-здрави деца“ е част от глобалната амбиция на Нестле да подпомогне на 50 милиона деца да водят по-здравословен начин на живот до 2030 като ги стимулира да се хранят по-балансирано и да бъдат по-активни. За поредна година Нестле, с подкрепата на институции и учебни заведения, активно призовава училищата и детски градини да вземат участие в инициативата, за да могат със взаимни усилия да изградят по- добро и щастливо бъдеще за българските деца.

Повече за „Нестле за по-здрави деца“:

Програмата „Нестле за по- здрави деца“ обединява усилията на компанията и тези на родители, учители и образователни институции, за да осигурят по-добро и здравословно бъдеще за българските деца. Нестле за по-здрави деца“ е образователна програма, която има за цел да насърчи балансираното хранене и активния начин на живот при децата на възраст между 3 и 12 години. Програмата стартира през 2012 г. и се осъществява с подкрепата на Министерство на образованието и науката, Министерство на младежта и спорта и Министерство на здравеопазването, редица национални експерти по хранене и спорт и неправителствени организации. През 2013 г. като добра практика в сферата на образователните програми за балансирано хранене и физическа активност в Европа, „Нестле за по-здрави деца“ в България става част от Европейския проект EPHE (EPODE For The PromotionOf Health Inequalities), финансиран от Европейската комисия. През 2018 година Програмата разширява своя обхват и влиза в учебните заведения в цялата страна, за да подобри хранителните и двигателните навици на българските деца. До този момента, образователното съдържание на „Нестле за по-здрави деца“ е достигнало до нас 23 000 деца в детски градини и училища в цялата страна.

Конкурсът има за цел допълнително да стимулира насърчаването на балансираноto хранене и активния начин на живот у децата, за да могат те да растат по- здравии щастливи. Вярваме, че заедно можем да изградим едно още по-добре бъдеще за нашите деца.

Повече информация за Програмата, можете да намерите на следния линк: https://nestle.bg/bg/csv/global-initiatives/healthier-kids.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: